Dementie snelst groeiende doodsoorzaak: blijkt ook in Salland

De collecteweek van Alzheimer Nederland is begonnen. Van 5 t/m 11 november komen collectanten langs de deuren om geld op te halen, met als doel: een toekomst zonder dementie en betere ondersteuning van mensen met dementie en hun naasten. Heb jij al gedoneerd?

Alzheimer is één van de vele vormen van dementie. In Nederland hebben 290.000 mensen dementie, waarvan 70% alzheimer heeft. En dit aantal loopt alleen maar op, ieder uur komen er in Nederland vijf mensen met dementie bij. Dit is dan ook de snelst groeiende doodsoorzaak in Nederland. Eén op de zeven mannen krijgt dementie, bij vrouwen is dat één op de drie.

Dementie in Salland
Uit cijfers van Alzheimer Nederland blijkt dat er 1600 dementiegevallen zijn in Deventer. Dat is bijna 2% van de hele bevolking. De snelle groei van deze ziekte betekent dat 3700 mensen dementie zullen hebben in 2050, wat 3,3% van de bevolking is. Dit bedraagt een groei van 131% ten opzichte van 2022.

In Olst-Wijhe lijkt dit aantal nog harder te stijgen. Uit de meest recente cijfers blijkt dat 330 mensen kampen met dementie. In 2050 lijkt dit aantal te gaan stijgen naar 870 mensen, wat een stijging is van 164%.

In Raalte heeft 2% van de bevolking dementie (750 mensen). Over 20 jaar zal dit aantal bijna verdubbeld zijn. Voor hoe het er nu naar uit ziet zal het huidige aantal in 2050 gegroeid zijn met 127%. Dat zal betekenen dat 1700 mensen dementie zal hebben in Raalte over 27 jaar.

Streven naar meer
Tijdens de collecteweek van vorig jaar is er in heel Nederland 2,5 miljoen euro opgehaald. De inbreng van de Sallandse inwoners bedroeg bijna 39.000 euro. “Alles wat we inzamelen is welkom, ons doel is altijd om meer geld op te halen dan het jaar ervoor. De afgelopen jaren is dat ook gebeurd. We zouden het fantastisch vinden als het bedrag van vorig jaar verbroken wordt”, vertelt Arno van Gemert van Alzheimer Nederland.

Collectes maakt onderzoek mogelijk
Het gecollecteerde geld wordt voor verschillende doeleinden gebruikt: “Alzheimer Nederland besteedt dat geld aan het mogelijk maken van onderzoeken, naar preventie en het leren omgaan met dementie. De collecte is een van de belangrijkste instrumenten die we inzetten.”

Alzheimer Nederland haalt niet alleen geld op door middel van de collecteweek, maar ook door eenmalige, maandelijkse of jaarlijkse donaties. Dit geld wordt onder andere gebruikt om mensen met dementie en hun naasten te helpen.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...