De voorstelling UP! is een indrukwekkende weergave van een manische depressie.

Deventer, 21 november 2019

Aangrijpend vervolg op het succesvolle PAAZ is een indrukwekkende weergave van een manische depressie.

‘UP’ is het vervolg op de zeer succesvolle eerdere bewerking van ‘PAAZ’, het bejubelde debuut van schrijfster Myrthe van der Meer. Als geen ander weet comédienne en actrice Yora Rienstra de leefwereld en de persoonlijkheid van de hoofdpersoon te vangen. UP! is daarmee een indrukwekkende weergave van een manische depressie. De voorstelling is op zaterdag 7 december te zien in de Deventer Schouwburg. Voorafgaand wordt om 19.00 uur een inleiding aangeboden door een ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma, die de vooroordelen rond psychiatrisch patiënten proberen aan te pakken.

Emma moet de psychiatrische kliniek in. Opnieuw, tot haar ongeloof en schrik. Twee jaar geleden was ze een tijd opgenomen, en uitgerekend nu, nu ze zich sterk voelt en zelfs ‘een waanzinnig gevoel van geluk’ ervaart, herhaalt de geschiedenis zich. Dit omdat haar specialist, een vervanger die ze niet kent, haar wel erg uitbundige geluksgevoel niet vertrouwt. Wat een misverstand, en wat een vernedering.

In ‘UP’ krijgen we nader zicht op Emma’s ‘hersenstormen’. Haarscherp en met veel humor verwoordt ze de angstaanjagende momenten waarop de wanen toeslaan. In de ziekenhuiswinkel spreekt iedereen opeens in een onbekende taal, en bestaat die enge hond die haar beloert nu wel of niet?

” De ingetogen regie van Benno Hoogveld bouwt op het acteerwerk van Rienstra, die op indrukwekkende wijze vorm geeft aan Emma Nieuwenhuis en haar ontkenningsfase. Wie ervaring heeft met de psychiatrische afdeling herkent veel van de interne strijd van Nieuwenhuis, die worstelt om vrede te krijgen met haar diagnose: de verkondiging dat ze niet op de PAAZ hoort, met de snelle, beklemmende manier van praten, waardoor je haar geen moment gelooft. Een benauwende waan in de ziekenhuiswinkel. De gesprekjes met haar vriend en familieleden. Emma, die geleidelijk uit de ontkenning klimt en moet inzien dat ook haar extreme geluksgevoel een probleem is.” | Theaterkrant

UP! | Yora Rienstra

Zaterdag 7 december

20.30 uur

Gratis inleiding 19.30 uur


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...