De perfecte kerstboom, die vind je wel in Salland

Veel mensen gaan toch voor de verse kerstboom, de geur van de dennennaalden is traditioneel en hoort bij kerst. Ook al is een kunstboom praktisch, het in elkaar zetten blijft een precisiewerkje.

Wilfried Akkersdijk van Welkoop Raalte merkt in de verkoop van echte bomen en kunstbomen een goede balans. “Een fijnspar heeft een typische geur maar de kunstbomen zijn tegenwoordig echt heel mooi, bijna niet van echt te onderscheiden. Het is maar net welk gevoel je erbij hebt.” Ook over de kwaliteit van de Fijnsparren en Nordmannen die grotendeels uit landen als Roemenië en Oostenrijk komen, heeft hij niet te klagen. De bomen worden technisch verantwoord gekweekt en gekapt. Een boom moet 4-12 jaar staan en de herplanting verloopt volgens een vastgesteld kweekprogramma waardoor de kwaliteit gewaarborgd blijft. We hebben dus niet te maken met minder bomen, integendeel.”

De verse kerstboom is dit jaar minder hard gegroeid door de droogte afgelopen seizoen, meldt RTVOost. Al hebben ze er bij kerstbomenkwekerij Booijink in Raalte goed rekening mee gehouden. “We zijn al op tijd begonnen met sproeien, dat scheelt een stuk maar de bomen zijn dit jaar wel ietsje kleiner, legt medewerker Monique uit.

Mooi op tijd

Vanaf 1 november kunnen klanten bij ons al een boom uitzoeken, vertelt Monique. Gezinnen maken er een gezellig uitje van. Er komt een labeltje om de boom en de boom wordt opgehaald wanneer dat uitkomt.

Hoe houd je je verse kerstboom nou mooi, zonder dat de naalden er snel uitvallen?

Bij Booijink horen ze terug dat de mensen niet extreem stoken nu ivm de energiecrisis dus die overgang in temperatuur is minder groot. “We raden wel altijd aan de boom aan de temperatuur in de woonkamer te laten wennen, door de boom eerst 2 dagen in de garage te zetten en dan pas in de warmere ruimte. Wij geven ook een boomvoeding mee omdat de boom wordt afgezaagd. De buisjes die het water opnemen sluiten zich dan. Door de voeding gaan de buisjes weer open en dan kan de boom weer vocht opnemen. Hierdoor blijft de boom langer naaldvast, ” volgens Monique. Maar een verse boom of niet, optuigen blijft een hele klus.

Nordmann fir plantation in Denmark for Christmas market

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Raad van Raalte praat over maximale hoogte van erfwindmolens

In de gemeente Raalte vind je in het buitengebied een aantal erfwindmolens. ...