Coronaproof sekspraatjes op jongerencamping Dennenoord

Medewerkers van GGD IJsselland bezochten dinsdagmiddag 20 juli de jongerencamping Dennenoord in Ommen. Het is een jaarlijkse activiteit van de GGD om condooms uit te delen en met jongeren te praten over veilige seks. Met dit jaar natuurlijk ook aandacht voor corona.

Voorlichting over veilige seks
Voorlichting over veilige seks blijft nodig volgens preventiemedewerker Marlise Evers: “We proberen een open gesprek over seksualiteit met de jongeren aan te gaan. Natuurlijk wordt er veel gelachen. Met bijvoorbeeld het uitdelen van condooms proberen we het ijs te breken en het gesprek aan te gaan, maar jongeren komen ook met serieuze vragen.” Wat dit jaar opviel is dat de vriendengroepen goed voor elkaar zorgen. “Als ze merken dat iemand iets vervelends dreigt te overkomen, springen ze in de bres.” De medewerkers geven aan waarom het belangrijk is om veilige seks te hebben. Chlamydia komt bijvoorbeeld veel voor onder jongeren en je merkt meestal niet dat je het hebt. Toch kan deze soa nare gevolgen hebben.

Corona
Corona is en blijft een risico. Dit jaar kregen de vakantievierende jongeren daarom de gelegenheid om hierover vragen te stellen aan Covid-arts Eva Fontijn. “Bijna alle jongeren op deze camping zijn onder de 18. Uit een kleine peiling die we hielden, bleek dat het overgrote deel al een eerste prik heeft gehaald. Ze gaven blijk van een grote bereidheid tot vaccineren. Dat is hoopgevend.” De enkele jongere die zich nog niet had laten vaccineren, bleek bang te zijn voor onvruchtbaarheid. “We konden hen hier aanvullende informatie over geven en hun vragen beantwoorden. Zodat ze een meer overwogen keuze kunnen maken”, zegt Fontijn.

Teken en ziekte van Lyme
De GGD informeerde de jongeren ook over een risico dat dit jaar wat minder in de aandacht staat: teken en de ziekte van Lyme. Fontijn: “We zijn een regio met veel groen en het advies is om jezelf goed te controleren op tekenbeten na een bezoek aan het groen.” De GGD deelde daarom tekenverwijderaars uit zodat de jongeren op de camping zich direct van eventuele teken kunnen ontdoen.

Deze zomer bezoeken medewerkers van GGD IJsselland de jongerencamping Dennenoord meerdere keren. Evers: “We wensen alle jongeren een hele fijne, gezonde en bovenal veilige vakantie toe!”

 

Over Salland TV

x

Check Also

Kaveluitgifte fase 2 nieuwbouwplan Franciscushof Zuid in Raalte van start

De gemeente Raalte geeft opnieuw kavels uit in nieuwbouwplan Franciscushof Zuid. In ...