Chronisch zieken en gehandicapten gaan er een paar duizend euro per jaar op achteruit door de maatregelen in het regeerakkoord.


Chronisch zieken zwaar de dupe van plannen in regeerakkoord

Dat heeft de CG-Raad, de koepel van 190 patiëntenorganisaties, berekend. Vooral de groep chronisch zieken met een inkomen tussen modaal en twee keer modaal wordt hard getroffen, zegt de belangenorganisatie. Dat heeft onder meer te maken met de inkomensafhankelijke zorgpremie en het eigen risico. Voor gezonde Nederlanders met een modaal inkomen levert dat een klein voordeel op, maar voor chronisch zieken met hoge medische kosten kan het grote financiële problemen opleveren.

Nu krijgen de chronisch zieken en gehandicapten nog een tegemoetkoming in de ziektekosten, de WTCG. Die maatregel wordt afgeschaft. Ook de compensatieregeling om het eigen risico te kunnen bekostigen verdwijnt. Verder zijn de ziektekosten niet meer aftrekbaar voor de belasting en wordt bijvoorbeeld dagbesteding of huishoudelijke hulp in veel gevallen niet meer vergoed. De CG-Raad heeft een stel van onder de 65 jaar met één inkomen als model genomen in een rekenvoorbeeld. In dat voorbeeld heeft het echtpaar jaarlijks tussen de 1500 en 3100 euro extra kosten ten opzichte van een gezond echtpaar. In Nederland zijn 4,5 miljoen mensen chronisch ziek.

Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...