Buurvrouw: ‘beter luisteren’ is voorlopig mijn misie

Dag buurman, joehoeeee je buuf hier! Hoor je me wel?
Oh ja je bent er…
Dat luisteren, zoals je laatst al zei, is me wat hè. En gehoord worden; plak die er ook maar aan vast.

Zoals je weet heb ik twee kleine doerakkies en ik verkondig de hele dag dat ze moeten luisteren.

Dus de opvoeding draait grotendeels over goed leren luisteren. Wat ik daarmee wil zeggen is: luisteren zit diep geworteld in de opvoeding denken we. Alleen: hoe ouder we worden, hoe minder we er blijkbaar mee doen. Wat een nare constatering eigenlijk.

Het is een boeiend onderwerp vind ik.

Laten we even naar onszelf kijken: als iemand je iets vertelt en je hebt geluisterd, wat weet jij dan de dag erna nog van dat gesprek? Wij vrouwen weten alles nog van 13 jaar geleden, dus bovenstaande opmerking gaat alleen over mannen.

Hahahaa, grapje.

Dit las ik er nog over:
Mensen onthouden maar 10% van wat ze horen, van wat ze lezen 20%, van wat ze doen 50% en van wat ze zelf ontdekken 100%. Apart dus, hoe ons brein werkt.

Het lijkt nu wel alsof we een vergeetachtig volkje zijn. Dat is niet zo. Het maakt dat we kunnen overleven. Als ons brein alles zou opslaan kon ik je nu vertellen op welke parkeerplaatsen ik de afgelopen 7 jaar geparkeerd zou hebben, welke wasmiddelen ik allemaal gebruikt zou hebben enz. Niet echt handig en al helemaal niet zinvol.

Toch deel ik de essentie van je verhaal: zou de wereld mooier zijn als we allemaal wat beter naar elkaar zouden luisteren? Ik denk van wel. En naast luisteren ook begrijpen. Zodat iemand zich gehoord voelt.

Dat houdt trouwens wel in dat je je moet verplaatsen in de ander. Da’s niet de kracht van ons Sallanders vrees ik. Omdat we gesprekken graag oppervlakkig houden, vullen we veel voor de ander in. Het valt me vaak op. Ook bij mezelf. En wat oordelen we vaak snel. Zonde…

Mijn missie van deze maand is daarom: beter luisteren.
Wie doet er met me mee?

Maak er wat van de komende tijd buurman en spits de oortjes. Daar word je een mooier mens van en je creëert tegelijkertijd een mooiere omgeving, want mensen voelen zich gehoord. En laat die omgeving nu net ons mooie Salland zijn.

Goed goan buurman!

Het bericht Buurvrouw: ‘beter luisteren’ is voorlopig mijn misie verscheen eerst op Opinie in Salland.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...