VORDEN - Woedend is burgemeester Henk Aalderink van Bronckhorst, waar het dorpje Vorden onder valt, over de uitspraak van de kort geding-rechter die hem verbood vrijdagavond langs het graf met Duitse militairen te lopen op de Vordense begraafplaats.

Burgemeester van Bronckhorst laat het er niet bij zitten

“Ze hebben me iets afgepakt. Dit kan niet, een rechter kan niet beslissen dat ik als burgemeester geen burgervader mag zijn.” In een speciaal belegde persconferentie kondigde Aalderink aan dat hij het er niet bij laat zitten. Hij verwijst naar andere plaatsen waar al langer herdenkingen zijn waar ook niet-Nederlanders bij zijn betrokken. Hij wil juristen dat uit laten zoeken. Ook kaart hij het aan binnen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Genootschap van Burgemeesters. ,,Maar eerst laat ik het bezinken.”

Hij zegt ontroerd te zijn door de reactie van de bevolking. Op een enkeling na liepen alle aanwezigen via de route langs het Duitse graf op de herdenkingsplaats. De burgemeester is ook zeer ontstemd over het vliegtuig dat boven Vorden vloog met de tekst ‘Vorden is fout’, een actie georganiseerd door de Joodse groepering TOF. Volgens hem zijn de bewoners daar ook boos over. De dodenherdenking zelf verliep overigens probleemloos. Er waren ongeveer 400 mensen bij aanwezig.

Over Salland TV

x

Check Also

Southern musical ‘Old man on the frontporch’ op Juke Joint Stage

In de Juke Joint area op Ribs & Blues is weer van ...