Bloedbank Sanquin zoekt donoren voor Oekraïne

In een oorlog is behoefte aan alles: kleren, eten en drinken, maar ook bloed. Bloedbank Sanquin houdt daarom ernstig rekening met een vraag voor bloed vanuit Oekraïne. Daarom kun je nu ook je bloed doneren voor slachtoffers in Oekraïne, zegt Sanquin-woordvoerder Emmy Bruijstens.

“Het is lastig in te schatten hoeveel er nodig is, want er is nog geen vraag gekomen. Maar we houden zeker rekening met die vraag.”

Niet iedereen kan zomaar bloed doneren. Wanneer je dit wilt, moet je eerst een medische check ondergaan. Pas daarna kun je doneren. “Maar dat kun je maar enkele keren per jaar doen. Veiligheid staat voorop. De afspraak kun je maken door heel Nederland.”

De hulpvraag wordt snel verwacht, zegt Bruijstens. “We bepalen niet wie het bloed krijgt. Als het bloed daar is, dan is het voor iedereen die daar gewond is. Dus voor mensen die vechten, maar ook voor burgers die gewond raken.”

Bruijstens spreekt van een ‘uitzonderlijke situatie’. “Vooral ook omdat het zo dichtbij is. Recent hebben we dit niet meegemaakt. Daarom treffen we nu al alle voorbereidingen.”

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Nieuwe serie “Wij zijn Nedersaksen” op RTV Oost

Mooie ontmoetingen in de provincie over taal, cultuur en geschiedenis van Overijssel ...