Blauwtong vastgesteld in Nederland: straks ook in Salland?

In Midden Nederland zijn op 4 schapenbedrijven de virusziekte blauwtong vastgesteld. De laatste keer dat dit virus in Nederland werd aangetroffen was in 2009. In Salland waren er toen 2 besmettingen bij Biologische Schapenhouderij Lombok in Schalkhaar. Arno Voorbij, eigenaar van het bedrijf, was al snel op de hoogte van de nieuwe besmettingen.

”Oh, shit! Hoe zat het ook alweer?” Dat was de eerste reactie van Arno toen hij het nieuws hoorde. ”Wat hebben we er de vorige keer tegen gedaan en hoe zouden we ons nu kunnen voorbereiden?” Hij zegt zelf nog niet de kans te hebben gekregen om over maatregelen na te denken, maar zit zich ook af te vragen wat hij überhaupt zou kunnen doen. De besmettingen worden namelijk veroorzaakt door de beet van vliegjes, ook wel knutten genoemd, die besmet zijn met het virus.

Blauwtong
Blauwtong is een virusziekte die voornamelijk voorkomt bij schapen en is vernoemd naar één van de symptomen die als gevolg ervan kan optreden. Andere verschijnselen zijn onder andere hoge koorts, neusuitvloeiing, dikke lippen, wonden aan de zijkant van de tong en zelfs de dood. Niet alleen schapen, maar ook runderen en andere herkauwers kunnen besmet raken.

Lot uit de loterij
”Het is mogelijk om een muggenspray te gebruiken”, denkt Arno hardop. ”Maar ik ben een biologische boer, dus dat ik doe ik sowieso niet. Wel zorg ik ervoor dat het wol van de schapen niet te lang is en ze genoeg schaduw hebben.” Vochtigheid en warme temperaturen zijn namelijk ideale omstandigheden voor de knutten. ”Bang voor besmettingen zijn we niet, maar ik zou het natuurlijk ontzettend vervelend vinden. Ik heb een kleine groep schapen, dus ik schat de kans niet groot. Overigens blijft het een lot uit de loterij.”

Meldplicht
De Rijksoverheid schrijft dat bedrijven met besmette dieren (tijdelijk) geen dieren of levende producten (sperma, eicellen en embryo’s) mogen afvoeren. Dit om meer helderheid te krijgen over de situatie. Daarnaast is het blauwtongvirus een categorie C-ziekte volgens de Diergezondheidsverordening (EU). Dit betekent dat er voor het virus een meldplicht staat, maar geen bestrijdingsplicht. Verdenkingen van een infectie met blauwtong moeten bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) worden gemeld. Bij de NVWA moeten verdenkingen van een infectie met blauw gemeld worden. Dit agentschap heeft een landelijk meldpunt voor dierziektes.

Gevolgen
Gevolgen van het virus zijn er onder andere voor de internationale handel. Voor de handel in levende herkauwers en hun levende producten wijzigen per direct de certificeringshandel. Ook gelden er aanvullende voorwaarden voor handel naar andere EU-lidstaten, zoals quarantaine of extra testen. Door de uitbraken kan de handel met derde landen ook beïnvloed worden.

Over Salland TV

x

Check Also

Zes Koninklijke Onderscheidingen in de gemeente Olst-Wijhe 

Aan zes inwoners van de gemeente Olst-Wijhe is een Koninklijke Onderscheiding toegekend. ...