Bijzondere open dag bij de IJssellinie

Op 4 mei is de maandelijkse open dag van 12.00 uur tot 16.00 uur niet zoals anders bij de Haere bunkers maar bij de luchtdoelterp aan de Jan Schamhartstraat 98, 8121 PB Olst.

De “Terp” is een bijzonder militaire object. Deze vorse “bult” tegen de N377 heeft drie opstelplaatsen voor boforskanonnen een ondergrondse gasdichte verblijfsruimte voor 28 militairen en een munitie opslag. Dit object is in 2010 uitgegraven nadat het bijna 45 jaar bedekt was met zand. Dat om het “lelijke object” in het landschap weg te werken en aan het gezicht te onttrekken. Militairen van de genie Wezep hielpen daarbij als oefening. Er werd ruim 700 kuub zand afgegraven voordat de opstelplaatsen en bunkers weer toegankelijk waren. In de bunkers moest toen eerst nog wel het nodige opgeruimd en schoon gemaakt worden.

Nu zijn er verschillende zaken in de bunkers te zien. In een van de ruimten is te zien wat de bevolking aangeraden werd te doen en in huis te hebben mocht er een aanval op ons land komen. Die instructies kwam van de BB (Bescherming Bevolking ).Een organisatie voor de bevolking die ons in tijd van oorlog moest beschermen. De BB vertelde wat je dan het beste kon doen. Ze gaven advies over de noodrantsoen, onder de trap of tafel gaan zitten bij bombardementen, etc. Verder is er ook is er een collectie landkaarten van de langs de gehele linie gelegen kazematten en andere verdelingsobjecten en is er een ingerichte slaapruimte voor de militairen anno 1950.

Over Salland TV

x

Check Also

Southern musical ‘Old man on the frontporch’ op Juke Joint Stage

In de Juke Joint area op Ribs & Blues is weer van ...