Basisonderwijs in Overijssel piept en kraakt door uitval van leraren

Basisscholen komen steeds meer in de problemen door het coronavirus, blijkt uit een rondgang langs tientallen scholen door RTV Oost. Steeds meer leraren en leerlingen testen positief en moeten daarom thuisblijven. Vooral de kerstvakantie lijkt een belangrijke factor te hebben gespeeld bij de verspreiding van omikron.

Scholen verspreid door de hele provincie zien vanaf de kerstvakantie het aantal besmettingen onder zowel leraren als leerlingen stijgen. “Gelukkig zijn de regels versoepeld voor wanneer een klas naar huis gestuurd moet worden, dat maakt het nog werkbaar”, zegt directeur Peter Baars van basisschool de Wiederode uit Wierden.

Probleem steeds nijpender

Één van de grootste problemen in het onderwijs is het gebrek aan invallers. Op verschillende scholen wordt er geschoven met personeel en ook directeuren en andere directieleden staan soms zelf voor de klas om te voorkomen dat het onderwijs stil komt te liggen.

“Het probleem wordt steeds nijpender”, zegt Petra Strater van basisschool de Rank uit Hengelo. “Vorige week heb ik een klas twee dagen naar huis moeten sturen en ook deze week zit er een klas een dag thuis. Ik denk dat we het tot na de voorjaarsvakantie uit moeten zingen en daarna komt er verlichting, hopelijk.”

Snelle toename

Op de scholen zijn ze voorzichtig met bezoekers van buitenaf, alles om het besmettelijke maar minder ziekmakende omikron buiten de deur te houden. “Als je het op je school krijgt, dan wordt het vanzelf een groot probleem” zegt Baars. “Je kunt er dan in no-time niet meer omheen en de besmettingen nemen snel toe.”

Door de stijgende besmettingsaantallen zijn er verschillende leraren die zowel fysiek als digitaal onderwijs geven. “Dat is zwaar en eist zijn tol bij de leerkrachten”, zegt Strater. “Ze zijn enorm goed en flexibel in dat schakelen, maar het vraagt wel veel van hen, dat hybride lesgeven.”

“Ik heb op dit moment ook drie collega’s thuiszitten, maar niet heel ziek zijn”, zegt Dirk Esseler, directeur van de Christelijke Nationale School Staphorst. “Dat zet het onderwijs wel onder druk. Ik hoop dat de komend weken duidelijker wordt of dit verhoogde druk op de ziekenhuizen oplevert. Zo niet, dan hoop ik dat de regels verder verruimd worden.”

PO raad in gesprek

De PO raad, sectororganisatie voor het primair onderwijs, gaat vandaag in gesprek met een aantal mensen uit de sector om een beter beeld te krijgen van de huidige problemen in het basisonderwijs.

Over Salland TV

x

Check Also

Middeleeuwse gebouwen ontdekt in bodem Veldegge-Noord

Er zijn middeleeuwse resten aangetroffen in Heeten. Daar vinden opgravingen plaats ter ...