Aventus start barbiersopleiding in november

Deventer, 12 november 2019

Eerste nieuwe mbo-barbiersopleiding in Oost-Nederland van start op Aventus

Afgelopen augustus is een nieuwe kappersklas van start gegaan vol met jongens. Uniek! Ze volgen niet de gewone kappersopleiding, maar zitten in de nieuwe mbo-barbiersopleiding van Aventus. Een gat in markt, bleek, want de inschrijvingen stroomden binnen. De school had gerekend op een eerste lichting met max. 12 studenten, maar er zijn nu zelfs 2 klassen gestart met in totaal 35 mannelijke studenten. De nieuwe opleiding geeft jongens de kans om zich te ontwikkelen tot barbier/kapper. Met een mbo-diploma op zak vergroten ze hun werkkansen. De markt heeft behoefte aan goed geschoolde barbiers. Die ook de basis van het kappersvak kennen en mee kunnen ontwikkelen met nieuwe trends. Het vak geeft status aan jongens en deze opleiding biedt hen de gelegenheid om al jong te kiezen voor het vak. Op maandag 18 november is er een feestelijke opening van de nieuwe barbiersstudio op de Aventus-locatie Snipperlingsdijk te Deventer voor de huidige studenten, het werkveld en andere belangstellenden. De opening zal verricht worden door Őzcan Akyol.

Barbershop

Al een aantal jaren is een nieuwe trend in kappersland zichtbaar, de Barbershop voor mannen. Een stoere wereld, de kapper met het mes in de hand… mannen komen er graag. Voor een modieuze coupe, een strakke baard, gezelligheid en een krachtig moment. Alles tot in de puntjes uitgewerkt.

Docente Jacqueline van Dijk heeft altijd contact gehouden met een bijzondere leerling van haar, Metin Pamboghchy, die de grondlegger van de Barbershop in Deventer is en zich ontwikkeld heeft tot top-stylist in de barbierswereld. Samen hebben ze de nieuwe mbo-opleiding voor barbiers bij Aventus ontwikkeld. De invulling van de lessen hebben ze gezamenlijk uitgewerkt. Metin heeft de Aventus-docenten getraind via zijn Academie tot echte barbiers, geeft gastlessen aan de studenten, is adviseur voor de docenten en stelt zijn netwerk beschikbaar voor stageplaatsen. ‘De kracht van het vak zit in elk detail. Van ontvangst tot aankleding, alles moet perfect zijn: mannelijk, stoer en respectvol. Dat wil ik overdragen aan de docenten en studenten van deze nieuwe barbiersopleiding op mbo-niveau,’ aldus Metin Pamboghchy.

Wie is Metin?

Metin Pamboghchy kwam als 14-jarig jongetje naar Nederland. Zonder familie gevlucht uit Irak. Zijn droom was om tandarts te worden. Maar daar was zijn taal niet goed genoeg voor. Zijn oude buurman uit Kirkuk was kapper. Metin kwam daar als klein jongetje veel over de vloer en zo leerde hij spelenderwijs het kappersvak. Hij besloot om in Nederland een kappersopleiding te volgen. Een sociaal beroep met veel mogelijkheid om in gesprek te komen met Nederlanders. Daarna zou hij verder gaan studeren, dat was zijn plan. Maar Pamboghchy vond het kappersvak zo leuk, dat hij niet meer anders wilde.

Wel wilde hij iets bijzonders bereiken, innovatief zijn en zich specialiseren tot een top-stylist. Geïnspireerd door de New York Barbershop opende hij in 2001 zijn eigen Barbershop in Deventer. Alleen voor mannen. Zijn filosofie is perfectie. Perfectie tot ieder klein detail. Hij wilde het barbiersvak op de kaart zetten, als een volwaardige, professionele richting in de kapperswereld. Met status. Hiervoor richtte hij samen met een aantal vakgenoten de Maistro Academie op. Ze verzorgen trainingen, scholingen en shows. Binnen en buiten Nederland. Als kunstenaars ontwikkelen ze nieuwe coupes voor hoofd, gezicht en baard en leren deze aan collega’s. Ook gaan ze workshops ontwikkelen voor vrouwenkappers die zich willen specialiseren als stoere barbier. Vanuit zijn Academie ondersteunt hij de nieuwe barbiersopleiding van Aventus.

Foto-onderschrift:

Tijdens een gastles van Metin leren de barbiersstudenten van Aventus de fijne kneepjes van het vak


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...