RAALTE - Wethouder Wout Wagenmans (Gemeentebelangen) moet zich bij de gemeenteraad van Raalte verantwoorden voor zijn kennis van een asbestvervuiling aan de Heesweg. 

Asbest zaak mogelijk gevolgen voor coalitie in Raalte

De aanwezigheid van asbest in grond in eigendom van de gemeente Raalte leidde vorige maand tot het aftreden van CDA-wethouder Ben Haarman. Hij was degene die de grond plus een boerderij in 2006 verkocht aan Raalte. Later bleek dat de grond was vervuild met asbest. Haarman werd verweten dat hij dat heeft verzwegen.

De voormalige wethouder heeft zich verdedigd met het standpunt dat hij niets wist van de asbest. Omdat hij verwikkeld dreigde te raken in een juridische procedure met de gemeente over de vraag wie de kosten van sanering moet betalen, trad hij vorige maand af. Naar nu blijkt wist ook wethouder Wagenmans van Gemeentebelangen af van de asbest. Hij zou slechts kennis hebben gehad van een klein stortgat waarin asbest was gestopt. En niet geweten hebben dat de asbest over een veel grotere oppervlakte in de grond ligt verspreid. Er moet 600 kuub grond moet worden afgegraven en gezeefd.
De raad wil nu weten wat en hoeveel wethouder Wagenmans mogelijk aan informatie heeft achtergehouden. Coalitiepartner CDA is inmiddels geïnformeerd door het college over de feiten. De fractie zal op basis van die feiten vanavond laten weten of het vertrouwen in wethouder Wagenmans is geschaad of niet. Bij een negatief oordeel van het CDA koerst Raalte mogelijk af op het vertrek van wethouder Wagenmans en een coalitiebreuk. Onafhankelijk van de opstelling van het CDA staat het de raad vrij om zelf met een motie van afkeuring of wantrouwen tegen het college en/of wethouder Wagenmans te komen. 

De aanwezigheid van asbest in grond in eigendom van de gemeente Raalte leidde tot het vertrek van CDA-wethouder Ben Haarman. Hij was degene die de grond plus een boerderij in 2006 verkocht aan Raalte. Later bleek dat de grond was vervuild met asbest. Haarman werd verweten dat hij dat heeft verzwegen. De voormalige wethouder heeft zich verdedigd met het standpunt dat hij niets wist van de asbest. Omdat hij verwikkeld dreigde te raken in een juridische procedure met de gemeente over de vraag wie de kosten van sanering moet betalen, trad hij vorige maand af. Naar nu blijkt wist ook wethouder Wagenmans van Gemeentebelangen af van de asbest.

Hij zou slechts kennis hebben gehad van een klein stortgat waarin asbest was gestopt. En niet geweten hebben dat de asbest over een veel grotere oppervlakte in de grond ligt verspreid. Er moet 600 kuub grond moet worden afgegraven en gezeefd. De raad wil nu weten wat en hoeveel wethouder Wagenmans mogelijk aan informatie heeft achtergehouden. Coalitiepartner CDA is al geïnformeerd over de feiten. De fractie zal op basis van die informatie laten weten of het vertrouwen in wethouder Wagenmans is geschaad of niet. Bij een negatief oordeel van het CDA koerst Raalte mogelijk af op het vertrek van wethouder Wagenmans en een coalitiebreuk. Onafhankelijk van de opstelling van het CDA staat het de raad vrij om zelf met een motie van afkeuring of wantrouwen tegen het college en/of wethouder Wagenmans te komen. 

Over Salland TV

x

Check Also

Raalte maakt afspraken met provincie over windenergie

Het college van B&W stelt aan de gemeenteraad voor om afspraken te ...