Horeaca-ondernemer Ahmet O. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar voor de gijzeling van wethouder Bert Kuiper en vier anderen in het stadhuis in Almelo vorig jaar. De 42-jarige O. stak op de ochtend van 16 juni eerst zijn grand café De Rechter in brand, reed naar het stadhuis, stak zijn auto in brand en ging naar binnen.

Almelo – Negen jaar cel voor gijzeling

Hij kwam in de kamer van wethouder Bert Kuiper terecht en hield deze en vier anderen onder bedreiging van de vuurwapens vijfenhalf uur vast. Het vijftal kwam tegen vijf uur ‘s middags ongedeerd vrij nadat Ahmet zich had overgegeven. O. is vrijgesproken van een poging tot moord, maar de rechtbank veroordeelde hem wel voor de wederrechtelijke vrijheidsberoving van het vijftal.

Voordat hij de wethouder en ambtenaren vasthield op het stadhuis stak hij zijn café en auto in brand. Hij is daar vandaag ook voor veroordeeld.  Het Openbaar Ministerie (OM) had zeventien jaar cel tegen O. geëist. Volgens justitie heeft O. uit wanhoop over zijn financiële situatie gehandeld. De rechtbank acht het niet bewezen dat hij van plan was wethouder Anthon Sjoers te vermoorden.

De zoon van Ahmet is vrijgesproken. Justitie verweet hem dat hij zijn vader twee vuurwapens had gegeven, waarmee hij zijn slachtoffers in bedwang heeft gehouden. De rechtbank vindt echter dat er niet voldoende bewijs is dat zijn zoon voor de pistolen heeft gezorgd. Bovendien kon de zoon niet van tevoren weten wat zijn vader van plan was, aldus de rechtbank.

Over Salland TV

x

Check Also

Jaarlijkse Vechtdaldag 28 juni in Hardenberg

Tal van excursies staan op het programma tijdens de Vechtdaldag 2024. Hardenberg ...