Activiteiten rondom de IJssellinie

Luitenant-generaal b.d. Mart de Kruif houdt zaterdag 22 oktober om 14 uur in het HolstoHus aan de Jan Schamhartstraat 5 in Olst een lezing over de Cuba-crisis. Het is deze maand 60 jaar geleden dat de wereld aan de rand van een kernoorlog stond. De Kruif houdt de gratis toegankelijke lezing op uitnodiging van de Stichting IJssellinie. Hij gaat in op de Cuba-crisis, de Koude Oorlog en de functie van de IJssellinie. Tijdens de Cuba-crisis werd een begin gemaakt met het activeren van de IJssellinie door de sluizen in de Afsluitdijk af te sluiten.

Spannend spel rond bunkers IJssellinie

Rond de bunkers van de IJssellinie in Olst wordt op vrijdagavond 21 en zaterdagavond 22 oktober van 19.30 tot 23.00 uur een belevingsactiviteit gehouden. Deelnemers aan dit spannende spel moeten opdrachten uitvoeren in een situatie dat Russische troepen het land zijn binnengevallen. Ze moeten er voor zorgen dat ze niet worden betrapt door Russische soldaten of spionnen. Deelnemers vanaf een jaar of acht kunnen zich melden op de parkeerplaats van landgoed De Haere in Olst. Kosten voor deelname zijn 2 euro per persoon, die contant moeten worden afgerekend.

Foto: IJssellinie eigen foto

Zendamateurs actief bij bunkers IJssellinie

In de Commandobunker van de IJssellinie in Olst leggen zendamateurs zaterdag en zondag contact met 22 andere ‘Koude Oorlog-locaties’, zoals bunkers, luchtwachttorens, schuilbunkertjes, oude kazernes, commandobunkers en zelfs een fregat uit de Koude Oorlog dat in Zeeland ligt. Deze activiteit wordt gehouden omdat het deze maand 60 jaar geleden is dat de Cuba-crisis plaatshad. Op het veld boven de commandobunker van de IJssellinie wordt een antenne geplaatst en via de originele ingangen van de bunker worden de kabels naar binnen gebracht, waar de zendamateurs verbinding zoeken met andere posten. Bezoekers kunnen de zendamateurs op zaterdag 22 en zondag 23 oktober van 8 tot 5 uur aan het werk zien. De Legervoertuigen Groep IJssellinie is aanwezig met tien à vijftien legervoertuigen uit de tijd van de Koude Oorlog, jaren ’50 en ’60. Parkeren kan op het parkeerterrein van landgoed De Haere.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Southern musical ‘Old man on the frontporch’ op Juke Joint Stage

In de Juke Joint area op Ribs & Blues is weer van ...