Vrijdag 27 juli organiseren de Sterrenwacht Hellendoorn, Het IVN Hellendoorn-Nijverdal en het BuitenCentrum van Staatbosbeheer in Nijverdal een gezamenlijke activiteit rond de totale maansverduistering. Een natuurverschijnsel dat zeker niet vaak te zien is.

In de nacht van vrijdag 27 op zaterdag 28 juli vindt een totale maansverduistering plaats. De Maan bevindt zich in de schaduw van de Aarde, zodat er geen direct zonlicht meer op het maanoppervlak valt en de hele Maan veel donkerder is dan normaal.  Echter, een beetje zonlicht valt door de aardatmosfeer en wordt gebroken, waardoor dit het maanoppervlak alsnog kan bereiken. Dit is met name rood licht, waardoor er een rode gloed over de Maan komt.
Vanuit Nederland is het grootste gedeelte van de eclips zichtbaar, maar het begin moeten wij missen. De maan komt verduisterd op en komt langzaam weer tevoorschijn.

Kom naar het BuitenCentrum de Sallandse Heuvelrug en beleef deze totale maansverduistering. De avond start met een lezing door een vrijwilliger van de Sterrenwacht Hellendoorn over de maan, de verschillende maanstanden en natuurlijk het fenomeen maansverduistering. Aansluitend vertelt de boswachter u over het belang van duisternis in de natuur, en over het nachtelijk leven in het bos.

Daarna is het tijd om naar buiten te gaan. U gaat op pad met de gids door het schemerdonker en u wandelt naar het uitzichtpunt vanwaar u de nacht goed kunt beleven. Bij het uitzichtpunt staan vrijwilligers van de sterrenwacht met telescopen en verrekijkers, zodat je bij helder weer de maansverduistering goed kunt zien.

Naast de aandacht voor de maan, de sterren en planeten is er tijdens de activiteit ook ruimte voor een stuk natuurbeleving.

Trek aan het weer aangepaste kleding en stevige schoenen aan. Kosten voor deelname zijn voor volwassenen €12,50 kinderen tot en met 12 jaar €7,50 (inclusief een kop koffie/thee/limonade)

De avond is verdeeld in twee sessies.
De eerste groep start om 20.30 uur tot ongeveer 23.30 uur. Bij helder weer ziet u de Zon nog ondergaan en de Maan verduisterd opkomen en langzaam weer tevoorschijn komen uit de schaduw van de Aarde.
De tweede groep begint om 21.30 uur en is rond 00.30 uur weer terug bij het BuitenCentrum. Deze groep ziet de Maan bij helder weer stapje voor stapje tevoorschijn komen.

Van te voren aanmelden: https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/salland/maansverduistering-op-de-sallandse-heuvelrug

De reguliere openingstijden van de Sterrenwacht gelden voor deze avond hetzelfde als anders. Kijk voor informatie op: https://sterrenwachthellendoorn.nl/staging/

Nu maar hopen op een heldere avond.

Over Salland TV

x

Check Also

Jaarlijkse Vechtdaldag 28 juni in Hardenberg

Tal van excursies staan op het programma tijdens de Vechtdaldag 2024. Hardenberg ...