101-jarige maakt zicht zorgen over draaimolen in bedreigd Speelgoedmuseum

De 101-jarige mevrouw Dijkema, woonachtig in Huize Salland, vernam uit de krant dat het Speelgoedmuseum met sluiting wordt bedreigd. Een halve eeuw gelden schonk zij het museum de draaimolen die meer dan honderd jaar geleden door haar ouders werd vervaardigd. Op een foto in de krant behorende bij de petitie ‘Ik teken voor het Speelgoedmuseum’, zag mevrouw Dijkema haar draaimolen afgebeeld. Ze maakt zich grote zorgen wat er met het familiestuk gaat gebeuren, nu de gemeente Deventer het museum dreigt te sluiten.

Draaimolen
Omstreeks 1914, bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, maakten de ouders van mevrouw Dijkema eigenhandig de fraaie draaimolen, naar het voorbeeld van de molen die ze op de jaarlijkse kermis in Deventer zagen. Het was de tijd vlak voor het uitbreken van de crisis in Nederland en Europa. De meeste families hadden geen geld om speelgoed te kopen. Ouders maakten zélf speelgoed voor hun kinderen, waarbij ze gebruik maakten van allerhande oude materialen. In dit geval timmerde vader Dijkema van afvalhout, blik en oude sigarendoosjes de molen in elkaar en haar moeder naaide de kleding.

Als jong meisje speelde mevrouw Dijkema met de prachtige draaimolen. Ruim een halve eeuw geleden besloot ze om het familiestuk te schenken aan het Speelgoedmuseum in Deventer. Dat had toen al de ambitie om uit te groeien tot hét Nederlandse Speelgoedmuseum en de Deventer draaimolen was dan ook een prachtige aanwinst voor de collectie. Sinds die tijd maakt de kermismolen deel uit van de vaste opstelling van het museum en wordt het wekelijks door honderden mensen bewonderd.

Petitie ‘Ik teken voor het Speelgoedmuseum’
Museumorganisatie Deventer Verhaal startte ruim een maand geleden een petitie om steunbetuigingen te verzamelen voor het behoud van het Speelgoedmuseum. Inmiddels is de petitie meer dan drie- en half duizend keer getekend. Directeur Garrelt Verhoeven: ‘’We zijn blij met de betrokkenheid van zoveel mensen uit Deventer en de rest van het land bij het voortbestaan van het museum. Van de 13-jarige Janne Oost, die vijf jaar geleden ook al actievoerde, tot en met de 101-jarige mevrouw Dijkema. Het laat zien dat dit een museum is voor bezoekers van álle leeftijden. Dat is uniek in de museumwereld.” Voor mevrouw Dijkema is een foto van haar draaimolen ingelijst, zodat ze er iedere dag even naar kan kijken.

————————————————————————————————————————————

Over Salland TV

x

Check Also

Jaarlijkse Vechtdaldag 28 juni in Hardenberg

Tal van excursies staan op het programma tijdens de Vechtdaldag 2024. Hardenberg ...