1.000 biobollen voor Olst – alle noabers kunnen meeplanten.

Op zaterdag 29 december gaan er in Olst 1.000 biologische bloembollen de grond in – en wel in de grond van het voedselbos-in-wording, dat aan de zuidkant van Olst, tussen de ecologische Aardehuis-wijk en de spoorlijn Het gaat om een initiatief dat op korte termijn georganiseerd kon worden. Eetbaar Olst-Wijhe kreeg het betreffende terrein van een kleine hectare een paar jaar terug in beheer van de gemeente Olst-Wijhe, en sindsdien hebben ze met ‘noabers’ diverse stappen gezet, op weg naar een duurzame groene plek die behalve openbaar ook steeds meer vruchtbaar en eetbaar zal blijven worden..

Op zaterdag 29 december zullen we daar 1.000 bollen gaan planten, op initiatief van de Overijsselse jongerenafdeling van de Partij van de Dieren. Deze jonge actievelingen willen hiermee een daad stellen die vrij levende bijen en andere insecten blijvend ten goede komt. Men zocht een passende locatie, en als Eetbaar Olst-Wijhe bieden wij die graag. De ontwikkeling van het voedselbos ter plekke zal met de aanplant en groei van nog veel meer soorten bomen en struiken de komende tijd bewust een heuse bijdrage aan de biodiversiteit leveren, en de bloembollen die vroeg in het voorjaar voedsel voor insecten bieden, passen daar naadloos in. Zie https://www.pinkpolitiek.nl/overijssel/

Zoals voor alle activiteiten die we ter plekke organiseren, trommelen we vanuit Eetbaar Olst-Wijhe ook hiervoor iedereen op die als ‘noaber’ voor deze plek de handen uit de mouwen wil komen steken. We verzamelen om 10.30 uur bij het Middenhuis, middenin de Aardehuis-wijk aan de Rietgors in Olst. Er is koffie en thee, er komt soep, en wie zelf iets te eten meeneemt, kan dat ook met anderen delen: de potluck-formule doet het altijd goed als je met elkaar aan het werk bent. We gaan door totdat alle 1.000 bollen in de grond staan.

Op een deel van het terrein is recentelijk – en voor het laatst – flink grondwerk verricht, om de oevers van de vijver glooiender te maken, en dus meer ecologische waarde voor allerlei beestjes te geven. Daar zijn de bloembollen nu dus extra gemakkelijk aan te planten. Ook elders op het terrein komen zij te staan, zodat er vanaf komend voorjaar een gekleurde deken van bloemen voedsel voor het insectenleven gaat leveren. Een actie als deze is bovendien extra actueel, omdat op 19 december het landelijke Deltaplan Biodiversiteitsherstel is gelanceerd. Eetbaar Olst-Wijhe heeft zich reeds als partner van het plan aangemeld.

Over Salland TV

x

Check Also

Koninklijke Onderscheiding voor Wim Holterman uit Raalte

Burgemeester Rob Zuidema heeft zaterdagmiddag 15 juni tijdens de Korbeld Rohda Dag ...