Welsumer of Welsummer? Wim Daniëls komt op 29 oktober zelf naar Welsum om definitief uitsluitsel te geven

De oorverdovende stilte in Welsum wordt op zondag 29 oktober verstoord als schrijver, taalkundige, cabaretier en tv-presentator Wim Daniëls vanuit zijn woonplaats Eindhoven naar Welsum komt voor een “genoeglijke middag” in Dorpshuis De Bongerd. Hij is onder andere bekend van het tv programma Het Dorp, dat hij samen met Huub Stapel presenteert. Ook is hij de presentator van het populaire programma ‘Nederland op film’.

Anton Bosch

Eind vorig jaar is een aantal inwoners van Welsum bij elkaar geweest. ‘De droom van Welsum’ werd een feit. Dat is een initiatiefgroep van Welsummers. Anton Bosch: “In januari heeft de initiatiefgroep, waar ik zelf ook bij betrokken ben, een zondagmiddag georganiseerd waar wel 120 Welsummers op afkwamen. Onder leiding van Sabine Uitslag Daarin zijn veel ideeën gedropt, het was een enorm geslaagde middag. Sabine Uitslag had de enthousiaste leiding. In februari hebben we de bijeenkomst ‘Een droom verder’ georganiseerd om de activiteiten waar de meeste belangstelling voor was verder uit te werken.”

Welsumer of Welsummer?

Een telkens terugkerende vraag van hoe je Welsum(m)er schrijft houdt de gemoederen in Welsum bezig. “Ik ben van mening dat Welsummer met  twee m’s, en de kip, het ras, is Welsumer, met één m. Maar goed, ik werd die discussie een beetje zat. Toen dacht ik ‘hé, Wim Daniëls. Die moet dan maar uitsluitsel geven’. Dus ik heb toen Wim Daniëls een mailtje gestuurd met de vraag hoe je dat moest schrijven, en tevens de vraag gesteld of hij bereid was om hier in het dorp te komen om een voordracht te houden. ‘Het is Welsummer, met tweemaal een m, liet hij al heel snel weten. Dit heb ik de volgende bijeenkomst verteld, maar nog steeds waren er mensen die het er niet mee eens waren. Ik zei ‘nou ik heb goed nieuws, hij komt 29 oktober, en dan leg het hem maar voor’.“ Hij zal dan in zijn voordracht ingaan op de juiste schrijfwijze, maar ook hoe het dorpse leven anno 2023 niet alleen een dróom hoeft te blijven.

Dorpshuis De Bongerd in Welsum

Nog enkele kaarten te koop

Kaartverkoop loopt goed, maar er zijn er nog wel wat te koop. Wil je dit niet missen en op een zondagmiddag van 14.30 tot 16.30 uur genieten van de verhalen van Wim Daniëls, bestel dan kaarten (10 euro) via bosch543@zonnet.nl 

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Nieuwe serie “Wij zijn Nedersaksen” op RTV Oost

Mooie ontmoetingen in de provincie over taal, cultuur en geschiedenis van Overijssel ...