Voorbeschouwing op GA Eagles vs. FC Utrecht

Erik van Luttikhuizen is verwachtingsvol richting het duel tegen de Domstedelingen zaterdagavond vroeg. Een voorbeschouwing met aandacht voor ons fenomenale publiek, in de lucht hangende Cordoba, de saaie 0-0 uit het heen-duel, het bezoek van Mulenga en de linkjes om Go Ahead Eagles vs. FC Utrecht weer live te kunnen volgen.

BEWOGEN WEEK

Het was een bewogen week voor Go Ahead Eagles. Eerst de stunt tegen de miljoenenploeg uit de hoofdstad. Ajax werd bestreden met lef en flair. De Amsterdammers dachten op halve kracht in Deventer de punten op te halen, want dat ging immers al 44 jaar zo. Echter eerder dit seizoen tankte de ploeg van Van Wonderen al enorm veel zelfvertrouwen uit de 0-0 winst in de Johan Cruijff Arena.
Onbevreesd trok men daarom ook ten strijde tegen het elftal van Ten Hag. Gesteund door die fenomenale aanhang in De Adelaarshorst. Het kolkte, het bewoog, het genoot en dwong respect af. Onana werd afgeleid, Blind en Rensch waren af en toe de weg kwijt, topspelers die zich lieten intimideren door het publiek. De thuisploeg liep in het laatste kwartier op het tandvlees, maar het publiek sleepte ze voort over het veld. Een heroïsche overwinning die de club-analen ingaat. Niet als een gestolen winst, nee als een verdiende zege.

Met name de eerste helft speelde de rood-gele formatie bevlogen, klopte de tactiek van Van Wonderen uitstekend en werden de pijnpunten van de aanstaande landskampioen duidelijk. Kowet profiteerde optimaal en de 2-0 ruststand werd niet meer weggeven.

EVEN BLIJVEN HANGEN

Het koste veel energie en dat was midweeks wel zichtbaar. In de halve bekerfinale tegen PSV speelde GA Eagles slordiger, leed het veel onnodig balverlies door foutieve passing. Gelukkig was PSV even slordig en haalden veel spelers daar echt niet hun niveau. Meer balbezit en dreigender, maar daar win je geen wedstrijden mee. Oratmangoen had een heerlijke bal ‘over de hele’ richting de Bask Cordoba.

We tekenen de 36ste minuut op, tien minuutjes na de enige kans van PSV via Joey Veerman. De bal is lang onderweg, maar de PSV defensie rekent er niet op, men kijkt elkaar aan en ziet de verfijnde linkspoot in Eagles dienst keurig timen. Cordoba komt hoog genoeg, blijft even hangen in de lucht. De Adelaarshorst houdt zijn adem in, het is duidelijk stil. Terwijl de flankspeler hangt overziet hij duidelijk de situatie en raakt de bal bescheiden als hij is, het speeltuig suist keurig over doelman Drommel heen. Cordoba heeft de bal gedeponeerd waar hij ‘m wilde hebben, tegendraads tegen de touwen.

PSV zet aan in de wedstrijd, kwaliteit en gogme overheersen dan, met name bij de ervaren spits Zahavi. Vrijstaand loopt hij de gelijkmaker binnen en niet veel later zet hij vroegtijdig Kowet schaakmat. Als Kramer mistast op een diepe bal, grijpt de verdediger uit een reflex even het shirt van de spits uit Israël. Hij bedenkt zich, want de gevolgen kent hij na twee rode kaarten dit seizoen. Tot ieder zijn ontsteltenis valt Zahavi, slim als hij is, wetende dat de VAR zal gaan kijken. De mee stormende GA Eagles spelers worden niet meegerekend en de Eagles moeten met tien man verder, einde bekeravontuur.

SAAI PUNT

De focus dus vol op FC Utrecht thuis, een duel weer om de punten, want we zijn er nog lang niet. In december pakte GA Eagles er een nuttig punt, zeker omdat de Deventer-ploeg in de Domstad nauwelijks tot kansen kwam en Hahn er bekwaam stond te keepen. In de eredivisie won Go Ahead Eagles thuis slechts eenmaal van de laatste vijf ontmoetingen. In 2013 maakte Rijsdijk vlotjes de 1-1 nadat Utrecht via Oar op voorsprong was gekomen. Een kwartier voor tijd mocht Van der Linden vanaf 11 meter aanleggen en stelde de driepunter veilig.

Zaterdagavond komt er een fris FC Utrecht op bezoek wat midweeks zich niet hoefde in te spannen. De Utrechters zijn op ramkoers richting hun doelstelling; het behalen van de play-offs. In Friesland brachten ze Heerenveen de zevende nederlaag op rij toe. Voor FC Utrecht pas de tweede winst in acht uitduels, daar liggen dus wel mogelijkheden voor GA Eagles. Want slechts 14 punten werden buiten de deur behaald, die andere 25 in thuisduels.

CRUCIALE WEKEN

Met 39 punten staan de gasten van zaterdagavond op een stabiele 7e plek, zes punten los van nummer 8 SC Cambuur. Go Ahead Eagles maakte ook een nuttig sprongetje afgelopen weekend. Met de huidige 26 punten uit 24 duels schurkt het meer tegen de middenmoot aan als de zone onderin. Want onder RKC is het peentjes zweten geblazen voor Willem II, Fortuna, Sparta en Zwolle. Allemaal clubs die de komende weken nog tegenover de formatie van Kees van Wonderen staan, er volgen dus cruciale weken…

Bij FC Utrecht denkt men vol sympathie terug aan de tijd dat Jacob Mulenga er furore maakte. Terwijl de Zambiaan dit seizoen geen rol van betekenis speelt op het veld, denken de gasten nog dikwijls terug aan de periode 2009-’14 waarin Mulenga 39 maal scoorde in 100 competitieduels. Eerder deze week kwam een filmploeg uit de Domstad nog richting Deventer.

Mulenga zal niet starten in de basis zaterdagavond, evenals Joris Kramer. De verdediger is geschorst door die rode prent tegen PSV. Daarnaast leek Van Wonderen tijdig te hebben gewisseld met sleutelspelers Brouwers, Rommens en Cordoba, allen lijken vanaf de start te verschijnen tegen Utrecht. In Utrecht speelde Kowet met Idzes als vijfde verdediger, maar de verwachting is dat Kees in een volle Adelaarshorst iets offensiever zal starten. Idzes lijkt dan de plek naast Nauber in het hart van de verdediging in te vullen, Kuipers en Deijl op hun vertrouwde back-plaatsen.

IN THE PICTURE

Brouwers kan zich weer in ‘the picture’ spelen tegen de club die hem al een jaar lang intensief volgt. Op het middelveld zal hij Rommens naast zich hebben en Botos daarvoor. Oratmangoen mag aanvallend denken en voorop krijgt Lidberg de steun van Cordoba. Cordona lijkt dichter bij een basisplek te komen, al is Van Wonderen wel de persoon die niet snel het vertrouwen in een speler opzegt. De invalbeurten voor de Spanjaard moeten dus doorslag gaan geven.

LIVE TE VOLGEN

Het duel kan gevolgd worden via de betaalTV, of middels onze vrienden van Salland1. Want het vrijwilligersorgaan dat de streekomroep voor Salland vormt, volgt ieder duel van Go Ahead Eagles op de voet. Vanuit de tijd van de ziekenomroep, is het programma doorgegroeid tot een serieuze radiopartner waarbij twee verslaggevers vol vuur de wedstrijd bij de mensen thuis brengt. Ook zaterdag als Arie Vet vanuit Wijhe de luisteraar voorbereiden op het duel dat om 18:45 uur start in Deventer.

Salland Sport is een programma van de streekzender Salland1 dat op de oude Drtv kabelfrequenties te ontvangen is: via de kabel op 104.1 of via ether op 107.3. Buiten Deventer is dat: Raalte 105.1 en Wijhe 105.7 Via DAB stemt u af op kanaal 7B.

Online kunt u luisteren via TuneIn, RadioFM, Nederlandseradio, radioviainternet , Omroepserver, Airplay of via de eigen website van de streekomroep Salland1.

Cordoba - Go Ahead Eagles
Cordoba – Go Ahead Eagles

Nog even terugblikken op de laatste twee thuisduels? Zoals de heroïsche overwinning op Ajax, met een geweldige samenvatting, interviews en sfeervolle foto’s. Of de halve bekerfinale tegen PSV van afgelopen woensdag met de interviews en de prachtige galerij van Henny Meyerink.

Bron: Deventer Voetbal

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Vind een weg langs 180 optredens verspreid over 60 tuinen in Deventer: het programma van Gluren bij de Buren is bekend!

Zondag 30 juni veranderen 60 tuinen tijdelijk in buurttheaters tijdens amateurkunstfestival Gluren ...