Versoepelingen zijn niet altijd verstandig

Sinds het kabinet heeft aangekondigd veel te gaan versoepelen. Wordt Nederland steeds weer een beetje vrolijker. Alleen niet elke branche is blij met de versoepelingen. Bijvoorbeeld de uitvaartbranche. Directrice en woordvoerster Heidi van Haastert van BGNU zegt dat door de versoepelingen de ondernemers nu misschien wel 300 mensen gaan zien.

Sinds het begin van de corona periode zijn er massale beperkingen geweest om de besmettingen tegen te gaan. Zo gingen musea, sportscholen, theaters etc. allemaal dicht. De uitvaartbranche had het zwaar. Bij uitvaarten mochten maximaal 30 personen aanwezig zijn. “Het is heel moeilijk, maar ook weer mooi,” begint Van Haastert. “Doordat het zo klein en intiem wordt, vinden families het eigenlijk heel prettig. Het is ook minder formeel natuurlijk, want tegen 30 mensen praten is toch een stuk makkelijker dan praten tegen 200 mensen.”

Van Haastert zegt erbij dat een uitvaart in kleine kring heel intiem wordt. “Je bent nu echt met de directe familie en misschien met hele goede vrienden. Dat maakt het ook echt makkelijker om spontaan wat te zeggen voor een groep.” Daarnaast denkt Van Haastert dat dit wel iets is wat erin blijft na de corona. “Mensen gaan ervaren dat het heel fijn is om een uitvaart te hebben in kleine kring.”

Door de versoepelingen mogen er nu maximaal 100 mensen aanwezig zijn bij een uitvaart. Dat is een flinke ontwikkeling merkt ook Van Haastert, die aangeeft dat de ondernemers en het personeel nu misschien wel 300 mensen op een dag kunnen zien. “Als branchevereniging zijn wij hier niet blij mee. Je krijgt namelijk met heel veel mensen te maken wat wij eigenlijk niet willen”.

Een positief gevolg van de corona periode is het gebruik van livestreams. Livestreams worden al langere tijd gebruikt tijdens uitvaarten. Bijvoorbeeld door mensen die niet in Nederland wonen, of mensen die door een bepaalde ziekte niet aanwezig kunnen zijn. Helemaal nu worden de livestreams meer gebruikt. “Je ziet een toename van afscheidsfotografen, afscheidsvideomakers en dan natuurlijk ook de livestreams. Wat verder nieuw is zijn de ‘drive-through’ uitvaarten. Dat wil zeggen dat de auto’s zo worden opgesteld dat je de uitvaartplechtigheid kan bijwonen, maar dan vanuit de auto.”

Nederland is hard bezig met het vaccineren tegen corona. Als straks de besmettingen fors zijn afgenomen zullen er uiteindelijk ook weer minder mensen gaan overleiden aan deze ziekte. Dan kunnen de mensen in de uitvaartwereld ook weer gerust hun werk doen. Zonder te hoeven stressen over hoeveel mensen zij tegenkomen.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Southern musical ‘Old man on the frontporch’ op Juke Joint Stage

In de Juke Joint area op Ribs & Blues is weer van ...