Vanaf de Marktstraat mag je gerust in de promenade fietsen

Als je op de promenade van Raalte fietst en je krijgt een bekeuring, zeg dan dat je via de Marktstraat binnenkwam, want daar geldt het verbod niet. Je kunt dan met succes de bekeuring bij de rechter aanvechten.

Het kostte Hans de Kort nog niet zo lang geleden erg veel moeite de gemeente Raalte te bewegen borden aan het begin van de winkelpromenade in Raalte-dorp zo in te richten dat het voor de fietser duidelijk was wanneer je er wel en wanneer je er niet mag fietsen. Niet in het belang van De Kort, maar in het belang van de gemeente. Want met de borden zoals ze waren, kon iedereen succesvol bij de rechter een bekeuring aanvechten. Maar er is dus nog een vluchtroute.

Door Hans de Kort

Menigeen zal zich nog wel het onduidelijke fietsverbod kunnen herinneren dat jarenlang gold voor de promenade in het centrum van Raalte. Sinds 2007 moesten er meerdere gerechtelijke procedures aan te pas komen om te bereiken dat die borden werden aangepast. Beter gezegd: die aanpassing moest voor de poorten van de hel worden weggesleept.

Twee keer deed de rechter uitspraak toen enkele bekeurde fietsers hun geld terugvorderden wegens onduidelijkheid in het verbod en de rechter gaf hen groot gelijk. Maar er veranderde niets, want Raalte houdt er niet zo van in het ongelijk te worden gesteld.

Pas nadat, in 2015, voor de derde keer een rechter oordeelde over een identieke klacht en ook deze klager in het gelijk stelde, leken b&w tot inkeer te komen. Toch duurde het ook daarna nog bijna een jaar, maar toen was het eindelijk zover dat bij alle toegangsborden, nu wel, de tijden werden vermeld waarbinnen je mocht fietsen.

Nu zijn we vijf jaar verder en nog is het niet zo dat de duidelijkheid volledig is, want velen vragen zich blijkbaar af hoe het nu zit in de Marktstraat, tussen de Grote Markt en Bakkerij Jorink. Mag je daar wél fietsen of niet? Ik heb het mensen gevraagd en de meesten beantwoorden de vraag positief, vooral omdat aan de aangegeven uitzondering voor fietsers geen tijdlimiet is verbonden. Zie bijgevoegde foto.

Op dit moment is het zo dat, als je van buitenaf de promenade binnenkomt, slechts mag fietsen op binnen de op de borden vermelde tijden. Behálve schijnbaar in de Marktstraat als je dit bord passeert.

Maar misschien zie ik dat verkeerd?

Het bericht Vanaf de Marktstraat mag je gerust in de promenade fietsen verscheen eerst op Opinie in Salland.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Koninklijke Onderscheiding voor Wim Holterman uit Raalte

Burgemeester Rob Zuidema heeft zaterdagmiddag 15 juni tijdens de Korbeld Rohda Dag ...