Unieke open dag bunkercomplex De Terp

De IJssellinie houdt op zaterdag 26 augustus open dag in en bij de bunkers op De Terp. Deze zijn slechts drie keer per jaar opengesteld voor publiek.

Een unieke kans dus om eens een kijkje te nemen in die bunkers van onze IJssellinie welke liggen tegen de N377, bij de Jan Schamhartstraat in Olst. De gidsen laten zaterdag niet alleen De Terp zien maar ook – na een korte wandeling – twee gevechtsbunkers. Op één van die bunkers staat een vierlingmitrailleur.

De open dag begint om 12:00 uur en de laatste rondleiding is om 15:30 uur.

Het adres is Jan Schamhartstraat 98 in Olst.

Voor meer informatie zie de website van de IJssellinie.

IJssellinie
De IJssellinie was tussen 1953 en 1964 een waterlinie om een eventuele opmars van het Sovjet-leger te stoppen. Een brede strook land zou onder water worden gezet. Bunkers en gevechtsopstellingen, zoals ingebetonneerde tanks, moesten de stuw in de IJssel beschermen tegen aanvallen. Op De Terp zou in geval van een aanval luchtdoelgeschut worden geplaatst om te voorkomen dat de vanuit het noorden aankomende Russische vliegtuigen de stuw konden bombarderen. De bunker bestaat uit twee delen. In het gedeelte tegen de dijk werd de munitie opgeslagen. In het andere deel verbleven de manschappen.

In de bunker is ook een tentoonstelling over de BB (Bescherming Bevolking) te bekijken.

Over Salland TV

x

Check Also

Southern musical ‘Old man on the frontporch’ op Juke Joint Stage

In de Juke Joint area op Ribs & Blues is weer van ...