Stilstaande molen in Wijhe door kapotte wieken, repareren kost een ton

Iedere zaterdag staat het centrale punt in Wijhe in beweging. Maar afgelopen nazomer moet deze dan toch worden stilgezet. De reden? Berichten uit het land dat wieken afbraken, zorgde voor onrust bij Stichting Hollandsche molen. De stichting trok aan de bel en een technisch onderzoek wees uit dat een vervanging van de wieken van de Wijhese Molen noodzakelijk zou zijn om veiligheid te kunnen garanderen.

De opvallende molen die middenin het centrum staat, dateert uit 1703 en is daarmee de oudste in de regio. Ook heeft de Stichting Wijhese molen nog een molen in beheer, die uit Marle.

Er zijn al reparaties en onderhoud geweest, zo is onlangs nog de rieten kap vervangen. En nu komen deze kosten van wel 100.000 erbij. “Een beste tegenvaller, zo zegt voorzitter van Wolter Veenstra.

Inmiddels is er een toezegging vanuit de Provincie gekomen om een bedrag beschikbaar te stellen. “We hopen dat de gemeente ook een steentje kan bijdragen.

Het bestuur hoopt tevens dat de Wijhese bevolking de molen een warm hart toedraagt. Door middel van crowdfunding die we nog gaan starten via Hollandse Molen hopen de molenaars zoveel mogelijk geld op te halen. Als het ze lukt dit bij elkaar te sprokkelen, kan de molen eind 2023 weer gaan draaien.

Mensen die geld willen doneren, kunnen dat overmaken naar de rekening van Stichting De Wijhese Molen. Op de website van de dorpsmolen is meer informatie te vinden.

Over Salland TV

x

Check Also

Southern musical ‘Old man on the frontporch’ op Juke Joint Stage

In de Juke Joint area op Ribs & Blues is weer van ...