Spaanse branie: ovenwanten

Sportjournalist Jan Willem Spaans verruilde onlangs zijn geliefde Amsterdam in voor een nieuw avontuur aan de oevers van de IJssel. Een keuze die wij natuurlijk alleen maar aanmoedigen. Toch gaat de inburgering in de Deventer koekstad niet geheel zonder slag of stoot. Jan Willem Spaans bespreekt iedere maandag wat hem opvalt als ‘nieuwe Deventenaar’.

Ovenwanten

Deze week ga ik geeneens excuses aanbieden. Natuurlijk gaat deze column over de voetbalclub. Er was vast een mooi concert in het Burgerweeshuis, de stad ligt er nog steeds fraai uit en weet me nog altijd te verwonderen. Hoeveel oliebollen kunnen jullie op, Deventer? Er staat op iedere straathoek een enorme kraam. Ik had m’n column zelfs al klaar. Maar ja, rood en geel schreef wéér geschiedenis.

Het puntje van zondagavond is leuk, maar het is niet alsof Go Ahead erdoor klimt op de ranglijst. Het heeft wel historische waarde. De balans ‘Ajax-uit’ was schrikbarend: 33 keer gespeeld, 33 keer verloren. En ja, als je de wedstrijd van zondagavond 33 keer overspeelt, zul je hem veel vaker wél dan niet verliezen. De realiteit is dat Ajax zondagavond beperkt werd tot vijf schoten op doel. En dat met een tactische truc van Kees van Wonderen. Iedereen kon zien dat Eagles het verdedigend aanpakte. Normaal speelt Kees met vier verdedigers op lijn, nu had hij rechts centraal Boyd Lucassen er nog bijgezet om Ajax’ sterke linkerkant te neutraliseren.

De slechte verliezer meent dat het makkelijk is. Trek een muur op vlak voor je eigen doel en je houdt geheid de nul. De goede verliezer, en die is in de meerderheid in de Johan Cruijff ArenA, zag gewoon een sterk Go Ahead dat twee keer drie kwartier opperste concentratie kon opbrengen tegen een Ajax dat helemaal niet zo beroerd voetbalde en het baltempo hooghield. In de Eredivisie, ons geliefde foutenfestival, is dat bijna onbestaand: negentig minuten verdedigen zonder échte fouten. Vorige week nog presteerde Fortuna het om na de 1-3 alle afspraken te veronachtzamen. Resultaat: 4-3. Ook dat maar net, want in extremis mochten de Limburgers nog twee keer op de lat rammen.

Kees van Wonderen doet zijn naam eer aan. De herkomst van de vijf verdedigers op een rij: Bas Kuipers mocht vertrekken bij NEC. Gerrit Nauber kwam transfervrij van Sandhausen. Joris Kramer is door AZ verhuurd. Boyd Lucassen mocht vertrekken uit de jeugdopleiding van Vitesse, en Mats Deijl werd weggeplukt uit de kelder van de Eerste Divisie. En kijk ze nu! Natuurlijk zat het hier en daar mee, maar een punt halen tegen een ploeg van Europees topniveau, dat is het werk van een trainer die weet waar-ie mee bezig is en een elftal dat hem daarin volgt, tot het einde.

Want vergis u niet. Deze twee clubs leven in volledig andere stratosferen. Overmars en Van der Sar verdienden vorig seizoen samen een slordige 3,4 miljoen euro. Dat is het totale spelersbudget van Eagles. Ajax geeft dit seizoen hoogstwaarschijnlijk meer uit aan salarissen dan FC Barcelona. De transfersommen voor de Ajax-selectie van zondagavond zijn opgeteld 155 miljoen euro. Dat bedrag is bij Go Ahead op de huidige voet de omzet tot… 2040. Ajax heeft zes spelers van één van ’s werelds beste jeugdopleidingen. Go Ahead is nog bezig met het verkrijgen van überhaupt een volwaardige jeugdopleiding.

Dat gezever over geld moet gekmakend zijn als je voor Ajax bent, maar het is nog altijd terecht als je ziet dat de verdeling van de inkomsten uit uitzendrechten in de Eredivisie buitengewoon scheef is. Hoewel het voor Ajax om een betrekkelijk klein bedrag gaat, toont de club zich toch een kruimeldief. Een paar ton meer in Deventer, Sittard of Waalwijk zou een wezenlijk verschil maken voor de spelersbegroting. Ajax heeft bokshandschoenen en staat in de ring tegen ploegen met ovenwanten.

Niet bereid iets te veranderen? Even goede vrienden. Maar dan graag ook de complimenten voor een ploeg die door tweedehands zandzakken tactisch te plaatsen wist te voorkomen dat deze Europese topploeg tot scoren kwam.

Wie is Jan Willem Spaans?

Jan Willem Spaans is 26 jaar. Hij werkt als freelance verslaggever voor verschillende media, en verhuisde recent van Amsterdam naar Deventer. Hier komt Jan Willem een jaar lang de verrichtingen van Go Ahead Eagles volgen, om er uiteindelijk een boek over te schrijven. Hij heeft er in het verleden meer geschreven, allemaal met voetbal als thema. Op deze plek kan hij al zijn verwondering, verbijstering en vertedering kwijt voor het Deventer leven – deze column verschijnt iedere maandag!

Alle columns van Jan Willem lezen? Klik dan hierrr!

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...