Spaanse Branie: Moeilijkheidsgraad

Sportjournalist Jan Willem Spaans verruilde onlangs zijn geliefde Amsterdam in voor een nieuw avontuur aan de oevers van de IJssel. Een keuze die wij natuurlijk alleen maar aanmoedigen. Toch gaat de inburgering in de Deventer koekstad niet geheel zonder slag of stoot. Jan Willem Spaans bespreekt iedere maandag wat hem opvalt als ‘nieuwe Deventenaar’.

Moeilijkheidsgraad

Is succes te koop in het voetbal? Het ontnuchterende antwoord is ‘ja’. Wie de hoogste salarissen betaalt, heeft in de regel de beste voetballers en zal het hoogste eindigen. Het mooie aan voetbal is dat het geen exacte wetenschap is. Oud-Eagles Marc Overmars en Erik ten Hag bewezen in 2019 in het groot hoe je de natuurlijke orde kunt opschudden: Een voortreffelijke jeugdopleiding, een verstandig aankoopbeleid en een toptrainer die het maximale uit zijn groep haalt: zowel uit de individuele spelers als uit het collectief. Zo kon Ajax in Bernabéu het superrijke Real Madrid wegspelen.

Succes kun je kopen, kippenvel niet

In Doetinchem, Breda, Nijmegen en zelfs bij Almere City werd meer uitgegeven aan salarissen dan aan de Vetkampstraat. Op zijn eigen niveau heeft Go Ahead dus hetzelfde gedaan vorig seizoen, misschien wel knapper. Het talent van Matthijs de Ligt stond nooit ter discussie, terwijl Sam Beukema in 2019 nog werd verteld dat hij de uitgang mocht opzoeken. Bij Ajax was Hakim Ziyech het missende puzzelstukje. Dat Ziyech een verschrikkelijk goede voetballer is, hadden u en ik ze ook nog wel kunnen vertellen. Hier bleek Giannis Botos, de held van zondag, de ontbrekende schakel. Handen omhoog als u van hem gehoord had vóór hij in Deventer verscheen.

De promotie stelde Alex Kroes, Paul Bosvelt en Kees van Wonderen voor de uitdaging om net als vorig seizoen meer te doen met minder middelen. Het prachtige stadion helpt wél bij het bouwen van een authentieke voetbalsfeer en het kweken van sympathie voor de club, maar niet bij het genereren van meer middelen. Niemand in Deventer zal de Adelaarshorst willen ruilen tegen het niet bijster spannende onderkomen van PEC, maar in Zwolle plukken ze er wél de vruchten van in de vorm van zeer lage huurlasten. Ze delen hun thuisbasis met een hotel, een restaurant en een casino, en ontvangen bovendien sponsorgeld omdat het stadion de naam van een onbeduidend bedrijf draagt.

Kroes weet dat het duur wordt om het stadion hier uit te breiden als er geen opbrengsten zijn, buiten die van het voetbal. Eigenlijk is Go Ahead wel te vergelijken met een turner. De evenwichtsoefeningen hebben hier een extreem hoge moeilijkheidsgraad. Het nadeel is dat de rood-gele gymnast dit seizoen nog wel een paar keer lelijk van de balk zal donderen. Het voordeel? Áls-ie op zijn pootjes landt, is het zo mooi om naar te kijken. De uitbarsting na de goal van Botos, die is half zo mooi niet op een industrieterrein, meters van het veld en kilometers weg van de bewoonde wereld. Succes kun je kopen, kippenvel niet. Zal er in dit hele Eredivisieseizoen één overwinning zo uitbundig gevierd worden als die van gisteren? Ik twijfel. Negende staat Go Ahead.

Bij de trainer is de knop vast al om. Woensdag komt PSV alweer. Met Zahavi, die in zijn eentje meer verdient dan de basiself van Go Ahead. Met dat gegeven moet je er rekening mee houden dat deze turnoefening een té hoge moeilijkheidsgraad heeft. Maar wie weet wat er kan gebeuren als deze vakkundige staf erin slaagt om bij hun spelers de overtollige euforie om te zetten in brandstof!

Wie is Jan Willem Spaans?

Jan Willem Spaans is 26 jaar. Hij werkt als freelance verslaggever voor verschillende media, en verhuisde recent vanAmsterdam naar Deventer. Hier komt Jan Willem een jaar lang de verrichtingen van Go Ahead Eagles volgen, om er uiteindelijk een boek over te schrijven. Hij heeft er in het verleden meer geschreven, allemaal met voetbal als thema. Op deze plek kan hij al zijn verwondering, verbijstering en vertedering kwijt voor het Deventer leven – deze column verschijnt iedere maandag!

Alle columns van Jan Willem lezen? Klik dan hierrr!

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...