Spaanse branie: Het langste zebrapad

Sportjournalist Jan Willem Spaans verruilde onlangs zijn geliefde Amsterdam in voor een nieuw avontuur aan de oevers van de IJssel. Een keuze die wij natuurlijk alleen maar aanmoedigen. Toch gaat de inburgering in de Deventer koekstad niet geheel zonder slag of stoot. Jan Willem Spaans bespreekt iedere maandag wat hem opvalt als ‘nieuwe Deventenaar’.

Het langste zebrapad

Een paar weken geleden kreeg ik de zeer terechte opmerking dat ik Deventer geen recht deed door de stad te reduceren tot een paar bekende inwoners ervan. Daarbij realiseerde ik mij later: in mijn opsomming ontbrak ook nog eens Bertus Rietman. En iedereen die in Deventer woont, kent Bertus. Bertus leeft op de straten van deze stad, en hij staat op de lijst van de gemeenteraadsverkiezingen deze week.

Daartoe ging hij zaterdag in debat met de dertien andere partijleiders. Ik heb de stemhulp voor Deventer ingevuld en stukken van het debat op YouTube teruggekeken. Voor zover ze me interesseerden, dan.

Afvalverwerking was een debatthema. Tja. In Amsterdam pleurden we onze vuilniszakken gewoon in een container en betaalt ieder huishouden een vast bedrag afvalstoffenheffing. Waar ik nu woon moet dat met een milieupas en betaal je per vuilniszak. Is dat beter? Geen idee. Ook in de stemhulp kom ik er niet altijd uit. Betaald parkeren op de Worp? Geen idee. Windmolens? Goh. Ik vind die dus niet heel lelijk, maar er zijn partijen die doen alsof het reusachtige hakenkruizen zijn. ‘Horizonvervuiling’, noemen ze dat. Belangrijker: werken windmolens? Politici vertellen je graag wat hen uitkomt, en ik heb geen idee.

Gemeentelijk geld voor Go Ahead? Nou, wel graag een gunstige lening voor de stadionuitbreiding, indien nodig, maar toch alsjeblieft niet een paar ton zakgeld voor een nieuwe spits deze zomer. Dat past eerder bij andere clubs. Mag er een McDonald’s komen in de stad? Doe mij maar de frietjes van de Mariënburgher. Maar als u graag een Big Mac wil gaan halen: ga ervoor!

Bertus maakte het mooiste punt van de avond. Wat met de Welle, maken we die autovrij? “We maken er het langste zebrapad van Europa van, want wandelen en fietsen, dat is gezond.” Geen speld tussen te krijgen. De Welle zonder auto’s dus. Is dat praktisch? De VVD is natuurlijk tegen, want die partij praat over auto’s zoals ik over de ijsjes van Talamini: met een stem doordrenkt van liefde, zonder enige kritiek. Échte VVD’ers zouden de Brink ook mooier vinden als tweebaans autoweg. Maar van mij mag het. Weg met de auto’s op de Welle. Het liefst vandaag nog!

Nee, ik heb mijn Amsterdamse oogkleppen niet op. Omdat ik daar ben opgegroeid heb ik nog steeds geen rijbewijs of auto. Waar ik vandaan kom, heb je zo’n ding niet nodig. Je bent sneller op de fiets, en als het heel vies weer is kun je altijd nog gebruik maken van een flink OV-netwerk. Zo is het hier niet. De afstanden zijn groter, en het aanbod van bussen in en rond Deventer is echt minimaal. De auto wegpesten lijkt me hier dus ook een slecht idee. Zeker als je kinderen hebt, heb je er hier gewoon een nodig.

Maar toch: haal ze weg op de Welle. Auto’s zijn groot, lelijk en nemen belachelijk veel ruimte in. Als je die niet meer toelaat, wordt wat nu een nauw straatje is, ineens een grandioze hotspot. Een brede boulevard pal aan de IJssel. Het liefst met een voetbalkooi midden op wat nu de autoweg is. Want rennen is ook gezond, en voetbalstad Deventer moet alle middelen aangrijpen om zijn beschamende positie in het zaterdagvoetbal eens te verbeteren. Kunnen we meteen de overtollige calorieën van die Big Mac eraf hollen.

De Welle autovrij. Is dat praktisch? Nee, maar het is ook niet praktisch om in een voetbalstadion te spelen waarvan delen van de fundering nog uit de jaren ’30 stammen. En dat gaat dit seizoen toch hartstikke goed. Een stokoud centrum? Niet handig, wél superfraai. Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden. Een paar minuten omrijden, in ruil voor de allermooiste straat-aan-het-water in heel Nederland? Het zal lijken alsof de wandelaars aan het dansen zijn, zo mooi zal het worden op een fraaie lentedag zoals we er vorige week zoveel hadden. Bertus heeft groot gelijk. Laat maar komen dat zebrapad!

Wie is Jan Willem Spaans?

Jan Willem Spaans is 26 jaar. Hij werkt als freelance verslaggever voor verschillende media, en verhuisde recent van Amsterdam naar Deventer. Hier komt Jan Willem een jaar lang de verrichtingen van Go Ahead Eagles volgen, om er uiteindelijk een boek over te schrijven. Hij heeft er in het verleden meer geschreven, allemaal met voetbal als thema. Op deze plek kan hij al zijn verwondering, verbijstering en vertedering kwijt voor het Deventer leven – deze column verschijnt iedere maandag!

Alle columns van Jan Willem lezen? Klik dan hierrr!

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Optredens van schrijvers tijdens Deventer Boekenmarkt op het Vogeleiland

Vogeleiland in teken van kinderboek Op zondag 4 augustus vindt de Deventer ...