Sallandse fietspaden volgens fietsersbond slecht verlicht

De fietspaden in Salland zijn slecht verlicht, dat concludeert de Fietersbond na eigen onderzoek. Landelijk zijn de paden overigens goed verlicht. Dit weekend begint de wintertijd, waardoor het weer eerder donker wordt. Naast goede fietsverlichting is ook verlichting van het fietspad erg belangrijk.

Uit de cijfers, gepubliceerd in de Verkeersveiligheidsvergelijker van de Fietsersbond, SWOV en Veilig Verkeer Nederland, blijkt dat vooral in stedelijk gebied de fietspaden meestal goed verlicht zijn. In het landelijk gebied zijn fietspaden juist het minst goed verlicht. Veenendaal, begin dit jaar winnaar van de titel Fietsstad 2020, scoort het beste. Daar is 91,5% goed verlicht. Ook de gemeenten Simpelveld (89,4%) en Gorinchem (86,7%) hebben veel goed verlichte fietspaden. De grote steden doen het ook goed. Den Haag scoort daar het hoogst (82,5%), gevolgd door Amsterdam (80,9%), Utrecht (80,5%) en Rotterdam (70,6%).

Veilige fietsroutes

Volgens Jaap Kamminga, hoofd Beleid van de Fietsersbond, is het belangrijk dat fietspaden goed verlicht worden. “Niet alleen voor de verkeersveiligheid, maar ook voor de sociale veiligheid van fietspaden is goede verlichting onontbeerlijk. Fietsverlichting is daar het begin van, maar verlichting van fietspaden is minstens zo effectief. Over een donker fietspad rijden voelt niet prettig, al heb je zelf goede verlichting.”

Kamminga vindt het logisch dat niet alle fietspaden even sterk verlicht worden. “Zeker in landelijke gebieden zijn er goede redenen om verlichting terug te schroeven. Als er weinig wordt gefietst, dan zijn lantaarns al gauw lichtvervuiling. Gemeenten zouden bij belangrijke fietsroutes wel kunnen nadenken over slimme straatverlichting die aangaat als je aan komt fietsen en uit gaat als je weer wegfietst. Zo golft de verlichting met je mee.”

Ga naar verkeersveiligheidsvergelijker.nl om te zien hoeveel procent van de fietspaden in jouw gemeente goed verlicht is. Verkeersveiligheidsvergelijker.nl is een initiatief van de Fietsersbond, SWOV en Veilig Verkeer Nederland.

Het bericht Sallandse fietspaden volgens fietsersbond slecht verlicht verscheen eerst op Opinie in Salland.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Koninklijke Onderscheiding voor Wim Holterman uit Raalte

Burgemeester Rob Zuidema heeft zaterdagmiddag 15 juni tijdens de Korbeld Rohda Dag ...