Pedofiel die 8-jarig meisje in Deventer vermoordde blijft langer in tbs, kans dat hij ooit nog vrijkomt is gering

De tbs van de pedofiele lustmoordenaar Geert B. (62) is maandag met twee jaar verlengd door de rechtbank in Zwolle. De kans dat de pedofiel die in 1991 de 8-jarige Semiha Metin vermoordde, ooit nog kan gaan en staan waar hij wil lijkt daarmee definitief verkeken.

Beelden: Archief Deventer TV

Geen behandelmogelijkheden meer
“Het risico voor de samenleving is onaanvaardbaar zonder tbs,” bepleitte het OM twee weken geleden tijdens de verlengingszitting. Ook zijn behandelaren gaven aan dat ze geen mogelijkheden meer zien om B. te behandelen en er gekeken moet worden naar een menswaardig leven voor Geert B. binnen de hoge hekken van een gesloten inrichting.

Nog twee kinderen misbruikt
Bij veel Deventenaren van middelbare leeftijd en ouder is de naam Semiha Metin nog in het geheugen gegrift. Het 8-jarige meisje werd op donderdag 14 februari 1991 gewurgd gevonden door haar moeder in de ouderlijke woning aan de koningin Julianastraat in Keizerslanden. In een besneeuwd Deventer ging de politie met man en macht op zoek naar de dader. Niemand kon toen vermoeden dat het pas in de volgende eeuw zou zijn dat de dader, Geert B., in zijn kraag werd gevat. Hij misbruikte en wurgde Semiha in 1991. Later misbruikte hij nog twee jonge kinderen, onder wie de dochter van Marcel Jeninga.

Argwaan bij agenten
Semiha is op Valentijnsdag 1991 alleen thuis, haar ouders zijn aan het werk. Haar moeder belt regelmatig met het meisje om te vragen hoe het gaat. Geert B., destijds 30 jaar, is haar overbuurman. De Deventenaar werkt bij de Nederlandse Diepdruk Industrie. Net als veel andere mannen die bij de diepdruk werkten, was hij populair bij kinderen uit de buurt. De tijdschriften werden toen vaak verpakt met zakjes snoep, stickers, pakjes met parfum of zeep. De werknemers namen dozen vol met deze cadeautjes en nieuwe tijdschriften mee naar huis. Ze deelden het uit in de buurt. Kort na de ontdekking van het overleden meisje komt Geert B. al in beeld. Hij is haar overbuurman en wordt door de politie gehoord als getuige. Het gesprek wekt argwaan bij de agenten, zo weet B. dat Semiha een nachtpon droeg met een beertje erop en weet hij veel details te noemen over de inrichting van de woning. Hij verklaart dan dat hij het meisje tijdschriften met stripverhalen heeft gebracht en een bakje pinda’s.

DNA-sporen onbekende man
De politie weet dan al dat het meisje is gewurgd met een nachtjapon van haar moeder. DNA-onderzoek bevond zich in 1991 nog in kinderschoenen, desondanks werden erop het kledingstuk twee DNA-sporen gevonden, eentje van moeder en van een onbekende man. Vele jaren later, in 2009, wordt Geert B. opgepakt nadat hij zich vergrepen had aan zijn 3-jarige buurmeisje in Glanerbrug, de dochter van Marcel Jeninga. Het DNA-profiel van Geert B. blijkt dan overeen te komen met het DNA-spoor op de nachtjapon waarmee Semiha is gewurgd.

Therapie zit aan maximum
Geert B. wordt in 2010 veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. In hoger beroep krijgt hij een hogere straf, 15 jaar cel en tbs met dwangverpleging. In 2019 is hij overgeplaatst naar een tbs-kliniek. Nu hij er bijna vier jaar tbs op heeft zitten, is verlenging aan de orde. Twee weken geleden vertelde een psycholoog van De Rooyse Wissel, een tbs-kliniek in Oostrum, aan de rechters dat Geert B. aan het maximum zit van zijn therapie. Zij zien dan ook geen mogelijkheden meer om B. verantwoord te laten terugkeren in de maatschappij. De aandacht zal volgens hen niet meer moeten liggen op resocialisatie, maar op de kwaliteit van leven van B. in de tbs-kliniek.

Rondjes om de kliniek
“Zonder tbs valt hij terug in zijn delictgedrag,” aldus de psycholoog. Inmiddels is B. drie keer op begeleid proefverlof geweest. De berichtgeving over het proefverlof leidde tot ophef in de media. Marcel Jeninga, de vader van de door B. misbruikte peuter, en anderen reageerden verontwaardigd op dit besluit. In de rechtbank verzekerde de psycholoog van de kliniek samen met de officier van justitie hem ervan dat zijn zorgen onterecht zijn. “In de media leek het wel of B. door de tuin van meneer Jeninga is gelopen,” zei de officier. In werkelijkheid heeft B. onder begeleiding van twee beveiligers van justitie drie keer een rondje om de kliniek gewandeld. “Hij blijft op het terrein van De Rooyse Wissel,” voegt de psycholoog eraan toe. “Dat hij kan gaan en staan waar hij wil in zijn eentje is volstrekt niet aan de orde.”

Toezicht en begeleiding
Geert B. liet via een videoverbinding aan de rechters weten te berusten in zijn situatie. Op de vraag van de voorzitter hoe hij zijn begeleid verlof ervaarde, reageerde hij verheugd. “Dat was perfect, heerlijk en ik heb ervan genoten,” aldus B. De psycholoog meldt dat het ziekte-inzicht van Geert B. beperkt is en hij de rest van zijn leven afhankelijk zal blijven van toezicht en begeleiding. “Hij is blijvend aangewezen op psychische zorg en er zal moeten worden gezocht naar kwaliteit van leven in een streng beveiligde omgeving.” Ook werd de longstay afdeling voor tbs’ers geopperd in de rechtbank.

Stichting ‘Strijd tegen Misbruik’
Na afloop van de verleningszitting reageerde Marcel Jeninga opgelucht. In de rechtszaal had hij geen spreekrecht omdat Geert B. tbs opgelegd kreeg voor de moord op het meisje uit Deventer. Wel staat hij in nauw contact met de moeder van Semiha, die tegenwoordig weer in Turkije woont. Jeninga zet zich sindsdien met zijn stichting ‘Strijd tegen Misbruik’ in om de wereld veiliger te maken voor kinderen. Net als de moeder van Semiha was hij ingelicht door justitie dat B. begeleid verlof kreeg. Omdat in de voorwaarden een contactverbod met hen staat en dat de pedofiele lustmoordenaar geen kinderrijke plekken of het graf van Semiha mocht bezoeken, gaf het hem een ongemakkelijk gevoel. “Nu ik weet dat hij hooguit een rondje op het terrein van de kliniek loopt onder begeleiding geeft dat rust,” zegt Jeninga. Dat er na vier jaar tbs al gesproken werd over een kansloze missie om B. ooit nog terug te laten keren in de maatschappij deed voor hem de rest.

Over Salland TV

x

Check Also

Het overbrengen van je merkidentiteit naar de klant

In een wereld waarin consumenten steeds meer keuzemogelijkheden hebben, is het essentieel ...