Oud wethouders gemeente Deventer krijgen nog steeds wachtgeld

In de Stentor van vrijdag staat op de voorpagina een verhaal over het wachtgeld dat voormalige wethouders nog steeds geheel of gedeeltelijk opstrijken. Het gaat om vijf oud wethouders. Het zijn Gosse Hiemstra van het CDA (wachtgeld sinds 22 april 2010), Gerrit Berkelder van Groen Links (wachtgeld sinds 22 april 2010, Jos Fleskes van het PvdA (wachtgeld sinds 1 juli 2009), Jose Dirksen Bloemenkamp van Deventer Belang (wachtgeld sinds 1 jan 2005) en de laatste in het rijtje is Marleen Huizing van D66.

Vooral Huizing (D66) wordt nader gespecificeerd, ze zou sinds 2012 bijna 70.000 euro hebben ontvangen uit de wachtgeldregeling. Huizing stapte destijds al na drie maanden op omdat ze om persoonlijke reden het niet meer aankon om wethouder te zijn. Als je als wethouder na drie maanden opstapt heb je in ieder geval recht op twee jaar wachtgeld zo staat in de regeling. Gosse Hiemstra (CDA) is nu wethouder in Raalte maar verdient er minder dan in Deventer, dat verschil wordt weer keurig aangevuld uit dezelfde regeling.

Het stadsbestuur weigert om de specifieke bedragen per wethouder openbaar te maken. De redactie van de Stentor diende daartoe een WOB verzoek in (Wet Openbaarheid Bestuur). Maar dat verzoek wees de gemeente af. De reden daarvoor is dat het college het belang van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van individuele oud wethouders zwaarder acht dan het belang van controle op de besteding van belastinggeld. De Stentor maakt nu bezwaar tegen dit besluit. De gemeente Deventer laat met betrekking tot het begrip transparantie weer een steek vallen.

Over Salland TV

x

Check Also

Verhalen over littekens van oorlog 

Het 4 mei comité van Deventer is op zoek naar verhalen over ...