Oud Go Ahead Eagles doelman Jan Jongbloed overleden

De legendarische sluitpost Jan Jongbloed is op 82-jarige leeftijd overleden. Jongbloed was al geruime tijd ziek. Jongbloed keepte twee WK-finales; die van 1974 in Duitsland en in 1978 in Argentinië. Hij verdedigde het Deventer doel in de jaren 1982 tot 1986, daarbij werd hij de oudste speler ooit in een eredivisiewedstrijd. Op 8 september 1985 stond hij op 44-jarige leeftijd onder de lat bij Go Ahead Eagles.

De geboren Amsterdammer Jongbloed speelde 717 wedstrijden in de eredivisie, daarmee is hij recordhouder als voetballer met de meest gespeelde duels op het hoogste niveau in Nederland. Jongbloed werd vooral bekend met zijn manier van keepen. Hij was een echte meevoetballende keeper. Dat was wel in het tijdperk dat keepers nog mochten oprapen. Doordat hij een echte ‘vliegende keep’ was, viel hij erg in de smaak bij Johan Cruijff, die eigenlijk de opstellingen bepaalde in het Nederlands elftal in die periodes. Jongbloed brak, in zijn tijdperk als international, een keepersrecord; 683 minuten zonder tegendoelpunt.

Lange broek
Jongbloed was wars van handschoenen en keepte hij, zeker in Deventer, altijd in een lange (trainings-) broek. Deze werd steviger rond zijn middel gesnoerd met een koord of een deel van een rol verband.

Degradatie afwenden
Voor Go Ahead Eagles keepte Jongbloed 81 wedstrijden. Samen met routinier Dick Schneider werd hij in 1982 ‘teruggehaald‘ om de dreigende degradatie van GA Eagles te voorkomen. Jongbloed had eigenlijk zijn actieve carrière afgesloten bij Roda JC in de zomer er voor. Overigens lukte het Kowet destijds om degradatie af te wenden, weliswaar ook met de hulp van, het grote talent, Eddy Bosman die tegelijkertijd werd aangetrokken van sc Heerenveen.

45-jarige prof
Jongbloed was 45 jaar toen hij zijn profcarrière beëindigde, vanwege een hartinfarct tijdens het uitduel bij HFC Haarlem.

De 24-voudig international sloot zich aan bij de staf van de Deventerclub na zijn stoppen en trainde aansluitend ook nog in Arnhem bij Vitesse en was technisch Directeur bij Hellas Sport in Zaandam.

Salland1 wenst familie, vrienden en bekenden sterkte met dit verlies.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Jaarlijkse Vechtdaldag 28 juni in Hardenberg

Tal van excursies staan op het programma tijdens de Vechtdaldag 2024. Hardenberg ...