Ook voor Deventer boeren grote negatieve gevolgen door rekenfout overheid

Voor zowel boeren als het klimaat is het geen makkelijke tijd. En het lijkt er allemaal ook niet makkelijker op te worden. Vooral niet nu bekend is geworden dat de overheid een rekenfout heeft gemaakt bij het vaststellen van subsidiebedragen voor duurzame mestverwerkingsprojecten. Ook in Salland ondervinden boeren nu negatieve gevolgen.

Om beter om te gaan met het klimaat, moet iedereen zijn of haar steentje bijdragen. Verschillende boeren in de regio doen dit aan de hand van een project waarbij agrarisch geproduceerd biogas lokaal wordt ingezet als directe vervanging van aardgas. Zo ook bij vijf melkveehouders in de buurtschap Oxe bij Deventer waar de afgelopen jaren monomestvergisters zijn geplaatst. Deze vergisters kunnen hernieuwbare energie leveren in de vorm van biogas en brengt daarnaast de uitstoot van methaan en ammoniak omlaag.

Minder subsidie dan voorgespiegeld
Ter stimulering verstrekt de overheid subsidies aan projecten die deze mestverwerking hanteren, maar door een rekenfout blijken de bedragen nu verkeerd vastgesteld. Er is daarom nu zo’n 20 tot 25 procent minder subsidie beschikbaar dan in eerste instantie werd voorgespiegeld. Joost Berends is manager interne projecten bij CCS Energie-Advies in Deventer en werkt samen met de melkveehouders in Oxe onder de naam ‘Oxe Geeft Gas’: ”Op dit moment zitten we midden in de subsidieaanvraag van dit jaar en ondervinden zeker de gevolgen van de rekenfout. Deze fout betekent namelijk dat heel veel businesscases die een maand geleden gewoon heel goed uit te rekenen waren, nu niet meer uitkunnen.”

Onbegrijpelijke blunder
VVD-Kamerlid Thom van Campen noemt de rekenfout een onbegrijpelijke blunder waardoor het voor boeren onhaalbaar is om langjarig te investeren in het vergroenen van de energievoorziening. Ook is het funest voor het draagvlak bij ondernemers en het halen van de klimaatdoelen. Het Kamerlid heeft inmiddels Kamervragen gesteld met partijgenoot Silvio Erkens. Ook heeft de provincie Overijssel minister Rob Jetten (D66, EZK) met spoed om een oplossing gevraagd. Alleen al in Overijssel heeft de fout namelijk grote gevolgen voor meer dan 100 partijen.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Boei10 begeleidt ondernemers in groei

Het is een verzamelplaats voor bedrijven, voor initiatieven, voor innovaties en voor ...