Onderscheiding voor verbindende boeren

Drie Overijsselse boeren die zich inspannen voor meer verbinding met de samenleving zijn vrijdagochtend door landbouwgedeputeerde Gert Harm ten Bolscher onderscheiden met de Waarde-Ring. Enkele boeren werden emotionioneel.

Het gaat om veehouder Geertjan Kloosterboer uit Oxe (gemeente Deventer), bekend als de vloggende boer, Heleen Lansink uit Haaksbergen, bekend van de melktap, en Leon Ripperda uit Olst. Laatstgenoemde is geen boer, maar werkt als horeca-ondernemer voor Zuivel van SalLand met producten van lokale boeren. “Ik ben een horeca-boer’’, zegt hij zelf.

Brug slaan

Zij kregen uit handen van landbouwgedeputeerde Gert Harm ten Bolscher de Waarde-Ring. Deze staat symbool voor de waardering die Overijssel wil uitspreken naar boeren die een brug slaan naar burgers.

Geertjan Kloosterboer doet dat bijvoorbeeld via zijn vlogs op sociale media. Met deze korte video’s reageert hij op de actualiteit of geeft hij een kijkje achter de schermen van zijn boerderij. In deze vlog een voorbeeld

https://youtu.be/_4v1PCronu4

De boodschap van Geertjan is soms stevig maar altijd positief, zegt Ten Bolscher hierover. De verbinding tussen boer en samenleving is hierdoor goed te zien. Deze mensen weten dit over te brengen en zijn een voorbeeld voor de agrarische sector.

Tranen bij de toespraak

Heleen Lansink heeft op haar erf in Haaksbergen een melktap staan. Klanten kunnen zelf hun melkfles vullen en komen zo in aanraking met het boerenleven. Ook organiseerde zij de ‘Avond van de Koe’.

Lansink toonde haar emoties toen ze haar dankwoord uitsprak, waarin ze refereerde aan de gespannen situatie op het platteland. ,,Het is een enorme struggle. Dan is deze waardering ontzettend fijn.’’

Verbinding tussen mensen het voornaamste

Voor Leon Ripperda is het allemaal begonnen toen hij begon te werken met medewerkers van de JP van den Bent Stichting, mensen met een beperking en afstand tot de arbeidsmarkt. “Na het werken met deze mensen ben ik verbinding gaan zien, je ziet de mogelijkheden en ik legde daarna contacten met andere ondernemers, zowel in de horeca als de samenwerking met boeren via het project Zuivel van Salland, wat nu een mooi bedrijf is. Vanuit die samenwerking is bijvoorbeeld hier ook de uitsmijter Boerkamp uit Diepenveen ontstaan. In de proeftuin van Salland haal ik mijn producten van landbouw en veeteelt uit Salland. De verbinding is te zien bij medewerkers maar vooral bij bezoekers. Het is mooi, zo’n waardering, maar nog mooier voor mij is om te zien dat het allemaal samenkomt. Daar doen we het voor, ” vertelt Leon enthousiast.

De drie kregen behalve de Waarde-Ring een geldbedrag en een appelboom cadeau van de provincie. ,,Door alles wat er momenteel gebeurt op het platteland voel ik de pijn en emotie bij de boeren’’, zei ten Bolscher, doelend op de stikstofdiscussie. ,,Er zit veel druk op. Daarom is het belangrijk dat we samen blijven optrekken.’’

Foto: via Provincie Overijssel

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Gemeente Olst-Wijhe ziet kansen voor woningsplitsing

Olst-Wijhe kijkt voortdurend naar mogelijkheden om meer woningen te realiseren. Vooral de ...