Nu ook Kamervragen over schadelijke uitstoot van asfaltcentrale in Deventer

Bron: RTVOost

Kamerlid Kauthar Bouchallikht van GroenLinks vraagt in de Tweede Kamer aandacht voor de toenemende kritiek op de asfaltfabriek AsfaltNu in Deventer en vooral ook voor de manier waarop de asfaltcentrale met die kritiek om gaat. Ze stelt schriftelijke Kamervragen aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.

Kauthar Bouchallikht wil van staatssecretaris Vivianne Heijnen weten wat zij ervan vindt dat de asfaltfabriek bij de gemeente Deventer heeft verzocht om de uitstootnormen op te rekken. Ze verbaast zich hierover omdat dit verzoek in strijd is met de afspraken die al in 2016 met de asfaltsector zijn gemaakt over de uitstoot van schadelijke stoffen.

Meting

Omwonenden in Deventer maken zich zorgen over de effecten van de schadelijke stoffen die uit de schoorsteen van de asfaltfabriek komen. Uit een meting in mei van dit jaar bleek de fabriek de normen voor benzeen en voor PAK’s fors te overschrijden. Deze stoffen zijn slecht voor de volksgezondheid. Omwonenden zijn ongerust omdat er vaak een vieze geur uit de schoorsteen komt, ze vragen zich af waarom de gemeente dit toestaat.

Uitstel voor bouw zuiveringsinstallatie

De asfaltfabriek zegt door gewijzigde regels in het nauw te zijn gedreven omdat eerder helemaal niet bekend was dat asfaltfabrieken deze chemische stoffen uitstoten. Om toch te kunnen voldoen aan de nieuwe regels, wil de centrale een zuiveringsinstallatie bouwen maar die kan niet eerder dan in het voorjaar operationeel zijn. AsfaltNu heeft de gemeente Deventer gevraagd om uitstel van de normen zodat het bedrijf de tijd heeft om de zuiveringsinstallatie te bouwen.

Kamerlid Bouchallikht wil van de staatssecretaris weten wat dit verzoek betekent voor de waarde van afspraken met de asfaltfabrieken.

Luchtmetingen in opdracht van bedrijf zelf

Bouchallikht verbaast zich er ook over dat de asfaltcentrale zelf de luchtmetingen moet uitvoeren. Op die manier kan het bedrijf ervoor zorgen dat tijdens de metingen niet teveel schadelijke stoffen worden uitgestoten omdat de metingen vooraf bekend zullen zijn.

“Is het bevoegd gezag (gemeente Deventer -red.) in staat om zelf luchtmetingen te doen? Klopt het dat de metingen alleen aangekondigd (en in opdracht van de asfaltfabriek) zullen plaatsvinden? Welke opties heeft u om de uitstootnormen onaangekondigd te controleren? En bent u bereid daarover in contact te treden met de betrokken omgevingsdiensten en het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu?”

Het Kamerlid van GroenLinks heeft de vragen vandaag ingediend. Normaal gesproken volgt binnen zes weken binnen zes weken een antwoord.

Foto: informatieavond voor bewoners namens Gemeente Deventer

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Nieuwe serie “Wij zijn Nedersaksen” op RTV Oost

Mooie ontmoetingen in de provincie over taal, cultuur en geschiedenis van Overijssel ...