Nieuwe sportieve uitdaging voor onderzoek naar hersentumoren

HEINO – Heino is de bakermat van de Strijd van Salland. Een jaarlijks sportief evenement waarbij het ook draait om gezelligheid en saamhorigheid en waarmee geld wordt ingezameld voor wetenschappelijk onderzoek naar hersentumoren. Rotterdam is de vestigingsplaats van Erasmus Medisch Centrum, de locatie waar dat onderzoek plaats vindt. Trek een streep tussen die twee plaatsen en je hebt een mooie, nieuwe fietstocht – Van Brug tot Pomp toer – gecreëerd. Natuurlijk om geld in te zamelen voor de Strijd van Salland.

Dat is de korte samenvatting hoe de nieuwe, sportieve uitdaging van Heinoër André Katoele en Raaltenaar John Koolhof het levenslicht heeft gezien. Eerder deed het duo al met succes mee met de Roparun (van Parijs naar Rotterdam) en hun eigen corona-alternatief in 2021 (van Bourtange via Raalte naar Rotterdam).

Die laatste tocht was maar liefst 550 kilometer en behelsde meerdere dagen. Alle reden om het nu iets bescheidener aan te pakken. Al is 155 kilometer nog steeds wel een flinke afstand. “Ach, we zien het als ontspanning door inspanning. Gelukkig is er vanuit deze richting meestal sprake van een westenwind en dan hebben we de wind grotendeels mee”, stelt André die nog huivert bij de gedachte aan de barre tocht van 2021. “Die meimaand is qua weer de boeken ingegaan als de slechtste meimaand van deze eeuw…”

Anno 2023 is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Ten faveure van de Strijd van Salland dit keer waar André sinds vorig jaar is aangesloten als bestuurslid. De bedoeling is om zaterdag 8 april – in het paasweekend – rond de klok van 9.00 uur te vertrekken vanuit Rotterdam. “Helaas is prof. dr. Martin van den Bent, de contactpersoon van het Erasmus Medisch Centrum, verhinderd, maar zijn collega professor/researcher Pim French en een collega vergezellen ons tijdens een gedeelte van de rit naar Utrecht. Het is in ieder geval een mooi, symbolisch startpunt vanwege onze directe connectie met Erasmus MC. De professoren doen ook altijd mee met de Strijd van Salland en dan heb je wel echt een andere, bijzondere band met elkaar.”

Een breder publiek

Een koppeling met de datum van de Strijd van Salland op zondag 18 juni ligt voor de hand, maar niet voor André. “Is niet handig, want dan is het alle hens aan dek op en rond het evenemententerrein en bij de routes.” Juist door in april te gaan fietsen, hopen de twee op een landelijk niveau aandacht te vragen voor het sportieve goede doel. “In de regio zijn we aardig bekend, maar we willen graag een breder publiek aanspreken. Dat blijft lastig. Al helpt het misschien dat we dit jaar voor het eerst ook met een fietsroute naar de Veluwe gaan.”

De ‘Van Brug tot Pomp toer’ is een mooi, nieuw initiatief van de twee fietsvrienden, maar ze hoeven niet noodzakelijkerwijs met z’n tweeën over de figuurlijke finishstreep in Heino te gaan. “Inmiddels is al een bescheiden groep ontstaan die de gehele tocht meefietst. Mede dankzij de Trek Bicycle Store Zwolle. Ook zijn er meldingen dat een groep fietsers aanhaakt bij de pont van Wijhe als we de IJssel zijn overgestoken. Wie vanaf dat punt wil meefietsen, is van harte welkom. De enige voorwaarde is natuurlijk dat ze wel wat sponsorgeld in het laatje brengen”, zegt André met een knipoog.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Kaveluitgifte fase 2 nieuwbouwplan Franciscushof Zuid in Raalte van start

De gemeente Raalte geeft opnieuw kavels uit in nieuwbouwplan Franciscushof Zuid. In ...