Mantelzorgende kinderen worden verwend met extra Sinterklaascadeau

Zorgen voor een broertje of zusje met een aandoening kost veel tijd en aandacht. In deze tijd van Sinterklaas wordt aan iedereen gedacht. “Maar deze kinderen die zorgen voor hun familieleden verdienen iets extra’s”, vinden Henny Zomer van De Raalter Uitdaging en de mantelzorgconsulenten Lucia Wolters en Lucinda Schuurman.

Samenwerking
“Samen met het Buurtfonds dat gesteund wordt door Univé Verzekeringen is dit mogelijk, zij hebben mij benaderd via het landelijke platform van De Uitdaging,” vertelt Henny. 150 Mantelzorg gevende kinderen worden op uitnodiging op 2 december bij het kantoor van Univé Raalte verwacht om een cadeautje op te komen halen. “Er zijn ook ook een paar Pieten bij,” verklapt Henny alvast.

Mantelzorg is hard nodig
Henny is al jaren actief bij De Raalter Uitdaging. Een stichting die zich vooral inzet voor bedrijven die iets nodig hebben. “Maar ook denken we graag aan kinderen die iets extra’s verdienen,” vindt Henny. “Mantelzorg wordt in ons steeds belangrijker, zeker in verband met de vergrijzing en waar veel mensen in de zorg nodig zijn. Veel kinderen worden automatisch mantelzorger als een van de familieleden ziek is of een aandoening heeft.”

Zinvol maar pittig
Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren van 6 tot 25 jaar die opgroeien in een situatie waarin ze zorg verlenen. Mantelzorgondersteuning Raalte, een samenwerking tussen Evenmens en Carinova, is er voor deze kinderen. “Een op de vier kinderen is mantelzorger,” geeft Lucia Wolters aan, mantelzorgconsulent bij Mantelzorgondersteuning Raalte. “Dat is pittig, maar gelukkig gaat dat bij een heel groot deel van deze kinderen goed. Zorgen voor een ander is mooi en zinvol en kinderen leren er veel van. Ze worden sneller zelfstandig en daardoor kan het zelfvertrouwen groeien. Dat vinden de kinderen zelf die we ernaar vragen.”

Ondersteunen van mantelzorgers
“Maar soms kan het ook allemaal teveel worden. Dat je bijvoorbeeld niet alleen maar zorgt voor, maar er ook zorgen van hebt. Als mantelzorger ben je namelijk per definitie niet een passant die beroepsmatig hulp verleent. Het gaat altijd om je familie, om iemand die je lief hebt. Zoals kinderen mantelzorg verlenen, zo kunnen wij de die kinderen weer steun bieden. We kunnen kinderen helpen met individuele begeleiding, maar ook juist door afleiding en ontspanning te bieden. Leuke dingen doen met leeftijdsgenootjes is iets wat kinderen als prettig ervaren.”

Even afleiding
Lucia Wolters: “We organiseren het hele jaar door verschillende leuke activiteiten voor de jonge mantelzorgers. In het voorjaar wordt voor broertjes en zusjes, de zogenaamde ‘Brusjesgroep’ weer gestart voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar die samenleven met een broer of zus met autisme of AD(H)D. In de brusjesgroep ontmoeten kinderen elkaar en leren ze van elkaar. Ze doen leuke dingen samen en praten bijvoorbeeld over hoe het is met een broertje of zusje met een dergelijke aandoening. Want het kan best lastig zijn om hiermee om te gaan. Maar je leert ook hoe je aan jezelf moet blijven denken,” aldus Lucia.

De extra cadeaus zullen zeker worden gewaardeerd. Henny Zomer is blij hieraan een bijdrage te kunnen leveren naast de initiatieven die er al zijn. “Zo worden ze gewoon eens in het zonnetje gezet, want ze denken vaak het eerst aan de ander, ” besluit Henny.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Kerkklokken Nicolaaskerk Heino mogen dagelijks luiden

De klok van de Nicolaaskerk in het centrum van Heino mag weer ...