Lenka Pitrmanova : Rijk is niet diegene die meer heeft, maar diegene die het minst nodig heeft

Dry Januari gaat over een maand geen alcohol drinken. Maar ik zie het vooral ook als een tijd van vasten. Zo’n vastentijd heeft talloze voordelen. Het zet andere verbrandingsmechanismen aan, het gaat de veroudering tegen en het heeft ook invloed op je slaappatroon en je stemming. Je doorbreekt patronen, het brengt je in contact met je lichaam en je geest. Vasten is een ultieme test.

Door Lenka Pitrmanova

Vasten laat ons onze behoeftigheid zien en daagt ons uit in onze kracht te gaan staan door onszelf iets te ontzeggen. Onszelf iets voor langere tijd ontzeggen kan een nieuwe dimensie openen. Je merkt dat je hoofdpijn krijgt als je geen wijntje neemt, sneller geïrriteerd raakt, dat de trek in het onschuldige glaasje sterker is dan je dacht. Je krijgt het niet uit je hoofd. Het lijkt alsof de wijn je roept! Toch misschien een klein beetje verslaafd?

De eerste vier weken van zo’n vastenperiode zijn weken vol ongemak. Maar zet je door, dan verbetert je concentratie, wordt je fitter. In plaats van iedere avond met een glas wijn op de bank te ploffen, ga je misschien een wandeling maken. Je gaat op den duur beter slapen en wie weet worden je depressieve gevoelens minder intensief.

Dat alles door een glas wijn of bier weg te laten. Aantrekkelijk toch?

Vasten is een geschenk vol ongemak, ongemak die we mogen koesteren. Het is tijd voor onszelf. Onze persoonlijke uitdaging. Zich iets bewust ontzeggen is een spirituele daad. Het helpt je je patronen onderzoeken, je behoeftigheid, je tekorten maar vooral je kracht. De beloning is niet alleen een kilo of twee minder, maar vooral een besef dat je niet zo maar uit het veld wordt geslagen. Het geeft je kracht en vitaliteit terug. Want wie zijn ongemakken aandurft, is een held.

Ben jij ook een held? Deel met ons je ervaring.

Het bericht Lenka Pitrmanova : Rijk is niet diegene die meer heeft, maar diegene die het minst nodig heeft verscheen eerst op Opinie in Salland.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Koninklijke Onderscheiding voor Wim Holterman uit Raalte

Burgemeester Rob Zuidema heeft zaterdagmiddag 15 juni tijdens de Korbeld Rohda Dag ...