“Kies voor bloeibogen in plaats van wildmengsels”

Wildmengsels hebben niet het gewenste resultaat. Dan kun je beter voor bloeibogen of een bloesemboog gaan. Dat stelt Marien Zeilstra die in Heeten ervaring heeft op dat gebied.

Door Marien Zeilstra

Het artikel van Jan Hendriks in Opinie in Salland over ‘Carnavalmengsels’ heeft mij aangezet om dit artikel te schrijven. Het lijkt zo mooi. Bloeiende stroken om insecten en bijen te helpen. Eenvoudig is het niet en levert veelal ook niet het gewenste resultaat op. Aangemoedigd door Overijssels Landschap heb ik zaden mengsels gekocht bij hun huisleverancier en ingezaaid. Gevolg een enigszins bloeiende strook die gaandeweg meer grassen liet zien. Geadviseerde oplossing: speciaal type zaad bij strooien die dit tegen gaat.  Resultaat, grassen bleven komen en overwoekerden de rest.

Dit heeft mij aangezet om te onderzoeken hoe wél tot een omgeving te komen die (hun insecten en bijen) helpt. Dit heeft mij gebracht bij het begrip ‘bloeiboog’, ook wel bloesemboog genoemd.

Bloeiboog/bloesemboog
Een bloeiboog, ook wel bloesemboog, is een ontwerp voor insecten in de tijd. Niet alleen de hoeveelheid stuifmeel of nectar is belangrijk, maar vooral ook de spreiding door het jaar heen. Bij een bloeiboog kies je de planten op bloeiperiode en zorg je zo dat er altijd voldoende dracht voor insecten is. In veel tuinen staat in april, mei en juni van alles in bloei. Maar insecten hebben in het vroege voorjaar en het late najaar ook voedsel nodig en dan is dat vaak schaars.

Waarom struiken en geen bloemenmengsels
Een struik of boom gebruikt de hoogte en heeft dus veel meer oppervlakte voor dracht voor insecten dan een horizontaal veldje bloemen. En ze vragen vaak nog minder onderhoud ook. Bloemenmengsels moet je vaak steeds opnieuw zaaien en verwilderen vaak minder dan je hoopte.

Meer informatie ontvangen?
In mijn boomgaard heb ik recentelijk, zie foto, een dergelijke bloeiboog aangelegd. Biologe Monique Wijn is bereid een lezing/workhop te geven over de bloeiboog/bloesemboog.

Interesse?
Meld je dan per e-mail aan bij: marienzeilstra@msn.com

Er zal een datum geprikt worden na de corona perikelen.

Het bericht “Kies voor bloeibogen in plaats van wildmengsels” verscheen eerst op Opinie in Salland.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...