Jan Overesch: Vitens zet drinkwater op het spel met lelieteelt in waterwingebieden

Ommen had een verbod voor de teelt van lelies op gronden binnen de gemeente. Een voorbeeldige regeling van de gemeente Ommen. Een voorbeeld wat navolging verdient voor andere Sallandse gemeenten. Het is betreurenswaardig dat de Raad van State het verbod van lelieteelt in waterwingebieden, in de gemeente Ommen, ongedaan heeft gemaakt.

Door Jan Overesch

Ik reageer met deze opinie op het artikel in De Stentor over lelieteelt in waterwingebieden. Ommenaren vrezen de proef, schrijft De Stentor. Vitens hoopt dat de proef doorgaat.

Dat de lelietelers en Vitens nu een vijfjarige proef willen om toch weer lelies te gaan telen stuit terecht op veel verzet. Je zult als bewoner van het buitengebied maar naast of in de buurt van zo’n perceel lelies  wonen waar elke week giftige bestrijdingsmiddelen over uitgespoten worden. Te gek voor woorden. Zeker nu we in een tijd van bezinning leven over hoe verder met de landbouw richting verduurzaming.

Door deze intensieve teelten van lelies, uien, aardbeien, enz. wordt het leefmilieu aangetast. Denk aan grondwater en lucht verontreiniging, maar ook bodemleven en biodiversiteit dat naar de bliksem gaat. Mensen worden ziek en onwel. Zelfs in de urine van dier en mens zitten resten van giftige bestrijdingsmiddelen.

De kans op Parkinson wordt groter.
Er is hogere blootstelling dan we dachten.
En er is al eerder aangetoond dat het drinkwater bedreigd wordt.

Ook het flauwe argument om boeren die maïs telen, in één zin te noemen met lelietelers, slaat nergens op. Even een voorbeeld: bij de teelt van maïs wordt twee kilo werkzame stof gif gebruikt. Bij de teelt van lelies is dat 125 kilo werkzame stof, ja u leest het goed 125 kilo! Over feiten gesproken! Zie tabel CBS.

Door de beslissing van de Raad van State, menen deze heren een vrijkaartje te hebben om er weer vrolijk op los te spuiten.

En dan ook nog die geweldige bloemenrand. Het is een schaamlap, de bestrijdingsmiddelen waaien van het bollenveld ook naar de bloemenranden. Met als resultaat dat in deze bloemen vergiftigde nectar en stuifmeel zit waar bijen, hommels en andere insecten aan sterven.

Het is ook onbegrijpelijk dat Vitens op deze manier de eerste levensbehoefte van de mens, het drinkwater, op het spel zet!

Jan Overesch is biodynamisch boer in Raalte

 

 

Het bericht Jan Overesch: Vitens zet drinkwater op het spel met lelieteelt in waterwingebieden verscheen eerst op Opinie in Salland.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Koninklijke Onderscheiding voor Wim Holterman uit Raalte

Burgemeester Rob Zuidema heeft zaterdagmiddag 15 juni tijdens de Korbeld Rohda Dag ...