Hoge benzineprijzen: autodealers in Overijssel zien piek in aanvraag elektrische auto’s

De hoge benzineprijzen maken het rijden in een elektrische auto aantrekkelijker, zeggen autodealers in Overijssel. Bij Autolease Twente is het aantal aanvragen voor een elektrische auto de afgelopen periode met een vijfde toegenomen. Brancheorganisatie BOVAG vindt het nog te vroeg om te spreken van een piek in de verkoopcijfers, maar ziet wel dat elektrisch rijden steeds populairder wordt.

De tijd dat elektrisch rijden alleen was weggelegd voor de zakelijke rijder is verleden tijd, zegt Ronald van der Spek van Autolease Twente. “Het is natuurlijk wel begonnen bij de zakelijke rijder, maar we zien nu dat de particuliere rijder ook wil kiezen voor de elektrische auto. Dat wordt momenteel ook enorm gestimuleerd door de overheid.”

Toename van 20 procent

De vraag naar een elektrische auto nam bij de autodealer de afgelopen periode met ruim twintig procent toe. “Voorheen lag de afweging om te kiezen voor elektrisch rond de vijftig procent. Tegenwoordig zijn zeventig procent van alle aanvragen die we hier binnenkrijgen voor een elektrische auto”, aldus Van der Spek.

De hoge benzineprijs speelt daarin duidelijk een rol, zegt de autodealer. “De benzineprijs heeft natuurlijk een enorme invloed op de prijs per kilometer die je auto kost. Een elektrische auto is in de aanschaf wel iets duurder, alleen de elektra is op dit moment goedkoper dan de brandstof. Dat blijft voorlopig ook wel zo, waardoor de totale kosten per kilometer voor een elektrische auto lager zijn dan voor een benzineauto.”

Betaalbaar

Maar is een elektrische auto wel betaalbaar? “In elk segment is wel iets leverbaar”, stelt Van der Spek. “Voor een gezinsauto is wat te leveren, maar ook voor een alleenstaande die in het stadsverkeer rijdt, zijn auto’s te vinden die toereikend zijn.”

Over Salland TV

x

Check Also

Nieuwe serie “Wij zijn Nedersaksen” op RTV Oost

Mooie ontmoetingen in de provincie over taal, cultuur en geschiedenis van Overijssel ...