Hitte en huisdieren, even extra opletten

In de media staan er iedere keer bij een hittegolf toch weer berichten van achterlating van huisdieren in de auto, met oververhitting en zelfs overlijden tot gevolg. Het is te triest voor woorden en veroorzaakt veel verontwaardiging bij dierenliefhebbers.

Huisdierenpraktijk Colmschate doet via Facebook een oproep om extra alert te zijn bij warme dagen. Katten zijn dan wel zonaanbidders, toch kunnen zij ook huidschade op lopen. Insmeren van de neus of oren is daarom een goede tip. Ook geven zij aan dat het asfalt erg warm kan worden door absorberende hitte. Uitgebreid wandelen op de straat kan daarom even verplaatst worden naar het bos of een ander tijdstip op de dag.

Foto: www.pexels.com

Even een boodschap doen
De hond gaat vaak mee in de auto voor een boodschapje. En dikwijls wordt de hond dan even in de auto geparkeerd met het raam open onder het mom: Ach, dat kan wel even en het raam staat open toch? Echter, even kan wat langer duren en een bijkomstigheid wordt over het hoofd gezien. “Honden kunnen namelijk niet via de huid vocht kwijtraken. Ze hijgen om op lichaamstemperatuur te komen en raken warmte kwijt via de voetkussens. In een auto kan de temperatuur oplopen tot wel 50 graden, zelfs als er een raam op een kiertje open staat, vertelt Saskia van de Dierenbescherming. Saskia waarschuwt ook voor honden in de auto achterlaten in de schaduw. “Het lijkt koeler door de schaduw maar dat is een misvatting.”

Advies van de Dierenbescherming
“De meeste mensen willen direct handelen en de hond bevrijden, dat is begrijpelijk, legt Saskia uit. Maar zomaar een ruitje intikken, dat heeft ook weer andere gevolgen. Bijvoorbeeld voor de verzekering. Ons advies is inschatten hoe het dier erbij zit, direct 112 bellen en desnoods handelen om het dier te bevrijden uit het voertuig.”

Maar voorkomen is beter dan genezen. “We weten dat het warm is en dat dieren niet altijd overal mee naartoe kunnen worden genomen en voor sommige dieren is thuisblijven geen optie. Maar je dier in een voertuig achterlaten, is echt heel onverstandig,” waarschuwt Saskia.”Op onze website vind je meer tips bij diverse huisdieren wat te doen in deze weersomstandigheden.”

Over Salland TV

x

Check Also

Het overbrengen van je merkidentiteit naar de klant

In een wereld waarin consumenten steeds meer keuzemogelijkheden hebben, is het essentieel ...