Harrie Kiekebosch: drinkers denken dat ze gezellig zijn, maar is dat wel zo?

Hoe verder we op weg zijn in 2000 hoe leuker ik het vind te zeggen dat ik deze eeuw nog geen alcohol dronk. Er is me nogal een verschil in mijn leven voor en na dat ik alcohol gebruikte.

Door Harrie Kiekebosch

Ik ben een jongen van het platteland, ging studeren en werd journalist. Alsof ik mijn carrière koos op veel gelegenheid flink te drinken 😉 Op de redactie van het Overijssels Dagblad was het heel gewoon iedere dag om 16.00 uur aan het bier te gaan. Er kwamen heel geregeld wethouders met een kratje bier binnenlopen om zo ook een beetje invloed op het nieuws te hebben. De verbouwing van de Grote Markt, het afblazen van de vuilstortlocatie in Ramele, ik weet wel waarom we dat als eerste hadden 😉

Ik heb zo’n twintig jaar lang iedere dag alcohol gedronken. Maar nu dus al net zolang iedere dag niks. En ik kan je verklappen dat die tweede ervaring me een stuk beter bevalt. Toen ik bij RTV Oost kantoor Zwolle ging aansturen was mijn eerste actie de redactie alcoholvrij te maken. Een mooi moment om te minderen, te beginnen met een dry januari.

Ik ben nooit meer begonnen.

Ook niet toen ik als docent Journalistiek met studenten voor een weekje naar Moskou ging. Daar zou ik het drinken wel weer aanleren, voorspelden mij collega’s, waarvan er eentje een fles port in zijn bureaula had liggen. Maar dat liep anders. Daar in Moskou waren ze blij met eindelijk iemand waar ze die toeristische wodka-drink-attractie niet hoefden op te voeren. Ze hebben daar net zo goed een thee-drink-cultuur. En die hielden ze veel liever in stand. Toen een Moskouse collega zwanger was, besloot haar man Vladimir gedurende de hele zwangerschap alcoholvrij te blijven, met mij als voorbeeld.

Nu ik al twintig jaar niet meer drink, kan ik zeggen dat alles wat ze over alcohol in positieve zin zeggen waar is. Argumenten om wel te drinken zijn áltijd gezocht, drogredenen om er mee door te gaan. Wat ik overigens helemaal niet erg vindt, ga gerust je gang. Het maakt het voor mij alleen wel noodzakelijk met Stöppelhaene en RibsenBlues op tijd weer naar huis te gaan. Want dan zíjn de drinkers niet gezellig, dan denken ze dat ze dat zijn.

Het bericht Harrie Kiekebosch: drinkers denken dat ze gezellig zijn, maar is dat wel zo? verscheen eerst op Opinie in Salland.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Koninklijke Onderscheiding voor Wim Holterman uit Raalte

Burgemeester Rob Zuidema heeft zaterdagmiddag 15 juni tijdens de Korbeld Rohda Dag ...