Hans de Kort: Het best besturen of bestuurlijk swaffelen

Beste lokale bestuurders

Raalte is recentelijk door een kleine groep ongeselecteerde personen verkozen tot de best bestuurde decentrale overheid. Mij verbaast dit niet. Immers, op diverse weekmarkten, van de Vrijdagmarkt in Maastricht tot de Albert Cuypmarkt in Amsterdam, was het belangrijkste gespreksonderwerp tijdens de voorbije weken “Zal het Raalte dit keer lukken genoeg stemmen te vergaren voor deze fel  begeerde titel?”

Door Hans de Kort

De Raalter politiek was er zeker van: het lukt, want we hebben er alles aan gedaan. Neem alleen al het waardevolle integriteitbeginsel. Bij ons kan het gebeuren, zoals recentelijk nog, dat een wethouder op een belangrijk onderwerp, zoals geheimhoudingsverplichting, totaal de fout ingaat. Dat is in Raalte helemaal niet erg. Zoiets wordt bij ons onmiddellijk en met welhaast bovenmenselijke integriteit door onze burgemeester Martijn Dadema met de mantel der liefde toegedekt.

Dat het werk van deze burgemeester dit jaar werd bekroond met de titel ‘beste decentrale bestuurder’ is volkomen terecht. Hij doet immers op een onnavolgbare manier alles om te voorkomen dat er hommeles ontstaat in de bestuurlijke keet. En dat is ‘niet eenvoudig’ met een gemeenteraad die het college adoreert en het in bijna alles met grote voldoening volgt. Andere koek is het echter als deze ‘best bestuurde overheid’ te maken krijgt met kritische burgers. Die burgers krijgen dan te maken met een bastion van raadsleden dat zich als een onneembare muur rond het college opstelt. Wanneer die burgers die muur willen slechten, dan lukt dat alleen met behulp van Vrouwe Justitia. Van de gemeenteraad hoeven ze geen enkele steun te verwachten

Wat me nog het meest heeft verbaasd, is dat Dadema vorig jaar geen burgemeester van Deventer geworden is. Hij heeft geen poging geschuwd om zich daar in de picture te spelen. Niet in de laatste plaats bij het formatteren van het Deventer college na de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Ik had het de Deventenaren van harte gegund. In deze stad zou  hij ook veel meer gelegenheid hebben – een hobby van hem – tot het bezoeken van jubilerende ouderen.

Denne van Knöldert schaarde het nomineren van ‘Beste bestuurders’ in rijtje van ‘swaffelen’. Bestuurlijk swaffelen: ik vind het een fantastische vondst. Raalte, de best bestuurde decentrale overheid? Hoe grotesk wil je het hebben.

Ik zal nu wel weer veel, voornamelijk anonieme, trollen over me heen krijgen, maar daar is goed mee te leven.

Het bericht Hans de Kort: Het best besturen of bestuurlijk swaffelen verscheen eerst op Opinie in Salland.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Lokaal FNV Vechtdal bijeenkomst

Lokaal FNV Vechtdal organiseert een bijeenkomst voor medewerkers in  de Verpleegtehuizen, Verzorgingstehuizen ...