Grote weerstand tegen 7,5 ha zonnepark naast De Vlaminckhorst

Solarfields ontwikkelt in opdracht van de familie Oortwijn in Heino een 7,5 ha groot zonnepark. Dit park, naast Landgoed De Vlaminckhorst, ligt voor het grootste deel binnen de grenzen van het historische Landgoed De Vlaminkhorst. Wij, als eigenaren van dat landgoewd verzetten ons tegen het zonnepark.

Door Henk van der Wal en Nellie Verhoef

Dit oorspronkelijke landgoed is momenteel in twee delen verdeeld: ‘De Vlaminckhorst’ (5 ha in bezit van Henk van der Wal en Nellie Verhoef) en ‘De Vlaminckhorstweg’ (22 ha in bezit van de fam.Oortwijn).

De aantasting door het zonnepark van dit bijzondere, bewaard gebleven gebied, gaat ons aan het hart. Wij restaureerden de afgelopen jaren hun Landgoed (gebouwen en landerijen) en brachten het terug in de staat van 1850. Ook de familie Oortwijn nam 1850 als vertrekpunt om het landschap te herstellen én om een veldschuur te mogen bouwen. Deze veldschuur werd in september 2019 vergund met als extra voorwaarde dat het beplantingsplan moet worden uitgevoerd.

Aansluitend op deze plannen is nu plotsklaps de opdracht verstrekt om in hetzelfde gebied een zonnepark van 7,5 ha aan te leggen. In een eerder stadium vroegen wij, Henk en Nellie, aan Landschap Overijssel en De IJsselacademie om de historie van het landgoed nauwkeurig in kaart te brengen.

Het blijkt om een zeldzaam stukje cultuurhistorisch landschap te gaan dat nu vernietigd dreigt te worden door zonnepanelen. Dit eeuwenoude landschap heeft nog steeds dezelfde vorm en weerspiegelt het ontstaan en de geschiedenis van Heino. Samen met de gemeente Raalte is er een lespakket gemaakt, dat nu in de cultuurklapper van Raalte staat vermeld. Omwonenden binnen een straal van 500 meter zijn middels een brief (d.d. 16 maart) uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst in het Dorpshuus. Als mensen zich opgeven krijgen ze de melding dat vanwege de coronacrisis de bijeenkomst niet doorgaat, maar dat er een webinar komt. Kennelijk gaat ondanks de coronacrisis die ons allen raakt, dit proces gewoon door.

Voor meer informatie zie www.devlaminckhorst.nl

Het bericht Grote weerstand tegen 7,5 ha zonnepark naast De Vlaminckhorst verscheen eerst op Opinie in Salland.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Middeleeuwse gebouwen ontdekt in bodem Veldegge-Noord

Er zijn middeleeuwse resten aangetroffen in Heeten. Daar vinden opgravingen plaats ter ...