Grootse viering 75 jaar vrijheid Raalte is bijzonder eerbetoon aan alle betrokkenen

RAALTE – De bevrijding van de gemeente Raalte in april 1945 was na vijf jaar bezetting en onderdrukking een heel bijzonder moment. Degenen die het beleefden weten hoe het aanvoelde weer vrij te zijn. Het was echter onmogelijk zonder de inzet van de geallieerden en het lokale verzet. Al 75 jaar leven we in vrijheid.

De dankbaarheid voor die vrijheid komt in Raalte tot uiting door een Vrijheid feest. Dat begint op 11 april en dat pas stopt op 5 mei 2020. En bij deze viering is het de bedoeling dat we door samenwerking, eenheid, verbondenheid ,gemeenschapszin en wederkerigheid laten zien.

75 jaar vrijheid is tevens een laatste gelegenheid om vrijheid groots te herdenken en te vieren met mensen die de oorlog en bevrijding zelf mee hebben gemaakt. Samen met jong en oud in alle kernen.

“Niets doen is geen optie” , zo menen Rob Aa , Wilco Lindeboom en Ronald Nab van de Stichting Raalte viert Vrijheid .

De reacties om 75 jaar Vrijheid in de gemeente Raalte te vieren zijn overweldigend , velen hebben zich aangesloten en doen mee .

Laten we met ons allen 75 jaar vrijheid op een unieke wijze vieren ,de handen ineenslaan en de samenwerking zoeken , een voorbeeld zijn voor je naasten , voor onze kinderen en kleinkinderen .

Verder bestaat de organisatie uit Vanessa Holtkuile , Lianne Booijink , Astrid Pelgrom , Henri Hoekman , Nick van den Hoeven , Simon Jansen , Raymond Snijders en Cindy Kroes .

Met een team van de gemeente Raalte werken we op een plezierige wijze nauw samen .

Winkelcentrum in sfeer 40-45

Bij dit feest hoort ook de sfeer van die van de jaren ’40-’50. K2 reclame heeft decoratiematerialen ontworpen voor de winkelstraten voor alle buurtdorpen , waaronder een jubileumvlag. Daarnaast komen alle vlaggen in de winkelstraten van alle landen die in deze gemeente onderdanen verloren. Want niet alleen de Canadezen werkten aan onze vrijheid, ook de geallieerde vliegers die hier daarvoor hun leven gaven. In de weekenden is er muziek uit de jaren veertig te horen in de winkelstraten van Raalte. Waar mogelijk passen winkeliers hun etalages aan bij de sfeer die typerend was voor die jaren met dank aan Henrie Boerdam, die materialen uit zijn privé verzameling ter beschikking stelt.

Ook buiten het winkelcentrum kunnen inwoners de vlag uitsteken. Inwoners kunnen ook deze vlaggen bestellen, zodat we de hele gemeente kunnen versieren om de vrijheid te vieren. We nodigen iedereen uit om mee te doen. Vlaggen zijn te bestellen via de website voor slechts E 15 ,- en jaarlijks te gebruiken .

Op de Plas 11 april is de opening door de burgemeester met o.a. een optreden van de Pauwer Girls. Verder kan men foto’s bekijken uit de oorlogsjaren. Er komt een 30 meter lang doek met foto’s uit het boek ‘Raalte in oorlogstijd ’40-’45’ en worden aangevuld met foto’s die na uitgave van dat boek gevonden zijn en die mensen naar aanleiding van de oproep hebben aangeleverd.

In het gemeentehuis verzorgt de Historische Vereniging een expositie. Jos Segbers toont zijn foto’s in de Mokwerf en Fotoclub Salland doet een speciale expositie in de tuinen bij Angeli Custodes.

Klassiek concert en expositie in de Plaskerk . Verder zijn de buurtdorpen actief en worden er mooie activiteiten ontwikkeld. Van fietsroutes tot vrijheidsvuren. In Mariënheem start Keep them Rolling

en wordt een tijdelijk museum geopend , alsook een speciaal boek met verhalen uit de oorlog In Heino herdenken ze de gijzelaars in het Dorpshuus en een presentatie van het vrijheidsvuur , in Luttenberg zijn verschillende activiteiten in voorbereiding en in Nieuw Heeten wordt een fietstocht georganiseerd. Uitgebreide informatie over alle activiteiten in de gemeente Raalte is te vinden op de website raalteviertvrijheid.nl.

Kunstwerk van Daan Roosegaarde

Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Jaarlijkse Vechtdaldag 28 juni in Hardenberg

Tal van excursies staan op het programma tijdens de Vechtdaldag 2024. Hardenberg ...