Groene Twinkeling is uitgereikt aan bakkerij Slatman

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Groene Twinkeling is de bijhorende award uitgereikt aan bakkerij Slatman. Het familiebedrijf uit Ane wint de Groene Twinkeling omdat zij aandacht voor biodiversiteit weet te stimuleren, kennis deelt en succesvolle resultaten boekt ter verbetering van biodiversiteit. Volgens de jury is het ambachtelijke bedrijf, met twee filialen, een groot voorbeeld voor het MKB door op kleine schaal bij te dragen aan biodiversiteit. Waar een klein bedrijf groot in kan zijn.

Johan en Riny Slatman winnen de prijs omdat zij op natuurlijke wijze Sint Jansrogge verbouwen en daarbij een akkerrand inzaaien die door haar diversiteit de biodiversiteit in de omgeving bevordert. De eigen verbouwde Sint Jansrogge wordt gebruikt in diverse broden en koeken. De bakkersfamilie deelt haar gedachtengoed met haar klanten en door haar aanbod van producten. Het is ook de kleinschaligheid die de jury weet te waarderen. En ondanks deze kleinschaligheid, sponsort Slatman Natuuractiviteitencentrum de Koppel uit Hardenberg.

Groene kroon op het werk
Johan en Riny Slatman zijn verheugd met de prijs: “Biodiversiteit is het recht van ons bestaan. Zonder planten en dieren kunnen mensen niet leven. Dat proberen wij zoveel mogelijk te behouden en waar kan uit te breiden. Dat vinden wij heel belangrijk. Dat dit ook gezien wordt en nu zelfs met de Groene Twinkeling wordt beloond, is geweldig leuk.”

Andere kanshebber van de Groene Twinkeling en ondernemer die zich bewust is geen grondstoffen uit de natuur weg te willen halen zonder daar iets voor terug te geven, is boer Pelleboer uit Zwolle. Zij zien het als hun verantwoordelijkheid om de natuur weer met de mens te verbinden en de boerennatuur te proeven. Waar ook veel is te proeven, is bij genomineerde Eef Stel uit Dalfsen. De groentekweker gooide een paar jaar geleden het roer om. Het begon hem tegen te staan om zeven verschillende bestrijdingsmiddelen te moeten gebruiken om een krop sla te kunnen telen. Vanaf dat moment is hij op een natuurlijke manier gaan telen. Volgens eigen zeggen doet hij niks bijzonders, hij doet wat vroeger heel normaal was.

Over Salland TV

x

Check Also

Koninklijke Onderscheiding voor Wim Holterman uit Raalte

Burgemeester Rob Zuidema heeft zaterdagmiddag 15 juni tijdens de Korbeld Rohda Dag ...