Goede huisvesting gevonden voor Taalschool Salland

Al enige tijd zijn de onderwijsbesturen in Salland, samen met de gemeente Raalte en in afstemming met gemeente Olst-Wijhe, op zoek naar een geschikte locatie om alle nieuwkomers binnen beide gemeenten te voorzien van onderwijs. Deze locatie is nu gevonden. Taalschool Salland kan op 1 september terecht in de gebouwen van de Helpende Handen en Stichting ‘het Westdorp’ aan de Westdorplaan 132a/b in Raalte.

 Er ligt een grote opgave voor de gemeente om onderwijs te verzorgen voor nieuwkomers in Salland. In het najaar van 2022 hebben de onderwijsbesturen in Salland het plan opgevat om de bestaande lespraktijken samen te brengen in één Taalschool. Uit dit plan is een samenwerking ontstaan tussen de gemeenten (verantwoordelijk voor onderwijshuisvesting) en de onderwijsinstellingen (verantwoordelijk voor nieuwkomersonderwijs). Voor de beide gemeenten betekende dit dat zij op zoek moesten naar geschikte onderwijshuisvesting. Dankzij de bereidheid van de huurders en verhuurders van Helpende Handen en Stichting ‘het Westdorp’, is er nu geschikte huisvesting gevonden. Wethouders en de onderwijsbesturen laten weten:

“Al lange tijd waren we op zoek naar een geschikte locatie. Het is fantastisch dat we deze nu, dankzij de bereidheid van deze verhuurders en ook huurders, gevonden hebben. We verwelkomen steeds meer nieuwkomers, waardoor de huidige locaties waar de nieuwkomers lessen volgen, de personele capaciteit en de financiële middelen onder druk komen te staan. Nu brengen we alles naar één centraal punt. Het is mooi dat we dit uiteindelijk samen in Salland voor elkaar krijgen. Zo zorgen we voor een goede, gelijke start voor al onze nieuwkomers.”

Voorbereiding regulier onderwijs

De verwachting is dat ongeveer 75-85 leerlingen les krijgen in de Taalschool om vervolgens door te stromen in het reguliere onderwijs in hun woonplaats. Ook nieuwkomers die op dit moment les volgen op andere locaties, zoals de basisscholen in Raalte en omstreken, het Carmel College Salland en de Capellenborg, worden overgeplaatst naar Taalschool Salland. Hiermee dragen de partijen bij aan een duurzame onderwijsvoorziening voor nieuwkomers voor de aankomende vijf jaar. Daarna wordt er opnieuw gekeken naar de situatie.

Huidige huurders
De komst van de Taalschool heeft ook invloed op de huidige huurders zoals EHBO, het Rode Kruis, Kunstkring Raalte, Scouting Raalte en KOOS Kinderopvang. De gemeente Raalte helpt mee naar het zoeken van eventuele vervangende huisvesting of een andere oplossing. Ook hierin is dankzij de goede samenwerking veel mogelijk. Omwonenden ontvangen een uitnodiging voor een informatieavond op 16 juni van 19:00 – 20:00 uur aan de Westdorplaan 132a in Raalte. Tijdens deze bijeenkomst zijn ook andere belangstellenden welkom.

 

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...