Geen vogelgriep aangetroffen bij bedrijven rondom besmette houderij Heeten

De recente uitbraak van vogelgriep lijkt vooralsnog beperkt te blijven tot één houderij in Heeten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bedrijven in een straal van drie kilometer rond de besmette locatie onderzocht en geen vogelgriep aangetroffen. Dit betekent dat bedrijven onder voorwaarde weer eieren mogen afvoeren.

Vorige week werd in Heeten vogelgriep vastgesteld bij een particuliere pluimveehouder. Aanvankelijk leek het om 650 eenden te gaan, tot inspecteurs 1400 verschillende vogels van in totaal 39 verschillende soorten op het terrein troffen. De dieren zijn allemaal geruimd.

Lees ook: Vogelgriep bij hobbyboer Heeten: eigenaren kijken geëmotioneerd naar ruiming

De NVWA stelde meteen een vervoersverbod in voor alle pluimveebedrijven binnen een straal van tien kilometer van de besmetting. Maar nu er geen nieuwe besmettingen zijn vastgesteld, vervalt het vervoersverbod deels. Boeren mogen eieren nu weer afvoeren naar een aangewezen pakstation.

Landelijke maatregelen

De huidige landelijke maatregelen, waaronder de aangescherpte meldplicht voor houders van pluimvee, gelden nog wel. Dit omdat de vogelgriep afgelopen maanden ook in andere delen van Europa opdook en het trekseizoen er aan komt.

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Kaveluitgifte fase 2 nieuwbouwplan Franciscushof Zuid in Raalte van start

De gemeente Raalte geeft opnieuw kavels uit in nieuwbouwplan Franciscushof Zuid. In ...