De supporters kunnen opgelucht ademhalen: het gras in de Adelaarshorst blijft behouden. Om ervoor te zorgen dat er altijd gespeeld kan worden, legt Go Ahead Eagles veldverwarming aan. Voor het nieuwe seizoen start, krijgt ook het vak voor de uitsupporters een nieuwe plek in het stadion en komt er ruimte voor meer toeschouwers.


GAE behoudt grasmat in de Adelaarshorst

Een van de eisen die de KNVB stelt, is dat het veld altijd bespeelbaar is. Hiervoor is het nodig om kunstgras aan te leggen, of de bestaande grasmat te verwarmen. De supportersvereniging begon vorige week al een actie om de grasmat te behouden: de ‘Actie Middenstip’. Aanstaand voorzitter Edwin Lugt “Die betrokkenheid is prachtig en daar kunnen we natuurlijk niet zomaar aan voorbij gaan. Wij willen het karakter van Go Ahead Eagles overeind houden, ondanks de hogere kosten die veldverwarming met zich meebrengt.”


Lugt: “Wij hebben samen met supporters en de gemeente besloten om te blijven voetballen op echt gras. De ‘Actie middenstip’ is een geweldig initiatief van de supporters, dat wij als bestuur van Go Ahead Eagles van harte steunen. Nu is het zaak om de veldverwarming zo snel mogelijk te installeren. Net als de extra plekken in het stadion.”

Capaciteit: Het verplaatsen van het uitvak gebeurt mede op verzoek van de politie. Het huidige uitvak bevindt zich naast de B-side, waar de fanatieke supporters van de thuisclub staan. Omdat de eredivisie meer risicowedstrijden met zich meebrengt, acht de politie de verplaatsing wenselijk. Hans de Vroome namens de club: “Wij zijn nooit gelukkig geweest met de huidige situatie en zijn blij dat het uitvak terugkeert naar de oorspronkelijke plaats.” 


In het stadion zullen enkele aanpassingen plaatsvinden om de capaciteit uit te breiden. Hiermee krijgt Go Ahead Eagles de grootste statribune van Nederland en krijgt het stadion in totaal een capaciteit van ruim 8.000 plaatsen.

Huur: Go Ahead Eagles draagt de kosten zelf. De tijdelijke tribunes betaalt de club direct, uit eigen middelen. Voor de veldverwarming en het verplaatsen van het uitvak stelt het college aan de raad voor om een krediet beschikbaar te stellen van 325.000 euro. Als eigenaar van de betreffende voorzieningen brengt de gemeente een huur in rekening die is gebaseerd op de levensduur van de installaties en een marktconforme rente van 5 procent. De club krijgt daarbij de mogelijkheid om uiteindelijk zelf eigenaar van de voorzieningen te worden. Er is dus geen sprake van staatssteun. De gemeenteraad bespreekt de plannen later vandaag.

Burgemeester Andries Heidema: “Go Ahead Eagles is een club die de afgelopen jaren heeft laten zien dat ze verstandig met geld omgaat. De overgang naar de eredivisie vraagt veel van Go Ahead Eagles, ook in financiële zin. We zijn blij dat we op deze manier de ontwikkeling van deze mooie club kunnen steunen.”

Gedoogbesluit: Voor de installatie van de veldverwarming en de bouw van de tribunes is een vergunning nodig, een procedure die normaal gesproken 26 weken in beslag neemt. “Die tijd is er niet”, legt wethouder Marco Swart uit. “Om die reden heeft het college de raad voorgesteld om een gedoogbesluit te nemen over de uit te voeren maatregelen. Dan kan GAE alvast starten, want het is hard werken om alles voor de nieuwe competitie klaar te hebben.”

Veiligheid: Het gedoogbesluit betekent niet dat de regels soepeler zijn, legt Swart uit. “Dat kan niet, want we hebben met de club te maken, maar ook met de buurt en de veiligheid voor de supporters. We zullen daarom streng controleren op de constructie en de brandveiligheid van de nieuwe tribunes voor we het gedoogbesluit nemen. Daarnaast is afgesproken dat er een geluidsonderzoek komt. De veiligheid controleren we aan het begin, de rest regelen we achteraf.”

Masterplan: De omwonenden zijn vandaag per brief geïnformeerd over de plannen van de club. Zij krijgen volgende week donderdag een toelichting op de plannen tijdens een inloopavond voor de buurt.

Naast deze plannen bestaan er al langer uitbreidingsplannen, zoals nieuwe tribunes en appartementen aan de Vetkampstraat. Deze plannen blijven voor de langere termijn staan. Hiervoor is een masterplan opgesteld, waarin ook afspraken gemaakt zijn over parkeren om overlast voor de wijk te voorkomen.

Over Salland TV

x

Check Also

Raalte maakt afspraken met provincie over windenergie

Het college van B&W stelt aan de gemeenteraad voor om afspraken te ...