Flip Jonkman heeft zijn doel bereikt: Gedenksteen voor gevallen Canadezen geplaatst in Heino

Op 12 mei 1945 werd Heino bevrijd door de Canadezen. Op deze dag reed er een Canadese tank met 5 inzittenden op de Zwolseweg bij Heino toen deze door een achtergebleven Duitser met een pantservuist bestookt werd. De gevolgen waren vreselijk, 4 militairen, Herbert Syvret (24), Brenton Leroy Ringer (20), John Raymond Bridges (21) en Jack Ewart Hollingshead (20) waren op slag dood en één van hen, Blair Cameron, wist uit de tank te ontsnappen en zwaargewond naar een nabijgelegen huis te kruipen: het ouderlijk huis van Flip Jonkman. De moeder van Flip ving hem op en wist met een handdoek zijn slagaderlijke bloeding te stoppen, waardoor hij overleefde.

Door Kees Huls

Flip, die nog niet geboren was toen dit zich afspeelde, raakte later heel geïntrigeerd door deze gebeurtenis en is alles gaan uitzoeken, samen met Rein Meindersma uit Heino. Het lukte om Blair Cameron op te sporen, die in 1996 met zijn familie naar Heino kwam. Ook nabestaanden van de slachtoffers werden opgespoord.

24 jaar geleden plaatste Flip een houten herdenkingskruis bij de plaats van het incident, dat hij wilde vervangen door een gedenksteen. Dit ging allemaal niet over rozen maar uiteindelijk verleende de gemeente Raalte eind vorig jaar vergunning  voor de plaatsing. Flip bekostigde de steen zelf, waarbij hij een beetje financiële hulp kreeg van een paar anonieme gevers.

Vanmorgen is het monument door Hafkamp, Olst geplaatst en de gemeente zal de plek rondom nog afwerken.

De officiële onthulling door burgemeester Martijn Dadema van Raalte, waarbij ook nabestaanden van de Canadezen aanwezig zouden zijn, was gepland voor 10 april, maar het zal niemand verbazen dat dit afgeblazen is.

Zodra een nieuwe datum vastgesteld wordt dat bekend gemaakt.

Het bericht Flip Jonkman heeft zijn doel bereikt: Gedenksteen voor gevallen Canadezen geplaatst in Heino verscheen eerst op Opinie in Salland.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Middeleeuwse gebouwen ontdekt in bodem Veldegge-Noord

Er zijn middeleeuwse resten aangetroffen in Heeten. Daar vinden opgravingen plaats ter ...